MILIJARDERI
Saznajte gdje je milijarder uložio novih 10 milijardi dolara
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 06 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovo je prva velika kupovina “Berkshirea” od izbijanja pandemije koronavirusa.

 

“Berkshire Hathaway” Warrena Buffetta konačno se odlučio za novu investiciju. Konglomerat će dati četiri milijarde dolara za kupovinu kompanije za prenos i skladištenje prirodnog plina “Dominion Energy”.
Uključujući preuzimanje duga, ukupni iznos posla je gotovo 10 milijardi dolara.

To je prva velika kupovina “Berkshirea” od izbijanja pandemije koronavirusa.

Na svojoj godišnjoj skupštini dioničara u maju, Buffett je otkrio da “Berkshire” “sagradio” rekordnu novčanu zalihu u iznosu od 137 milijardi dolara dok je financijsko tržište padalo, te da nije vidio mnogo povoljnih ponuda.

– Nismo učinili ništa jer ne vidimo ništa atraktivno – rekao je tada Buffett, i upravo je to razlog zašto se tako dugo čekalo na novu investiciju. 

Čista energija

Za Dominion, ovaj korak je jedan u nizu ka prelazu na komunalno poduzeće koje je fokusirano na proizvodnju čiste energije iz vjetra, sunca i prirodnog plina.

Za “Berkshire” taj potez uveliko povećava njihov udio u poslu s prirodnim plinom. “Berkshire Hathaway Energy” sada će kontrolirati 18 posto svih međudržavnih prijenosa prirodnog plina u Sjedinjenim Državama, u odnosu na trenutnih 8 posto.

Prema uvjetima transakcije, “Berkshire Hathaway Energy” kupit će 100 posto vlasništva u “Dominion Energy Transmission”, te plinovode Questar i Carolina, kao i 50 posto plinovoda Iroquois.

“Berkshire” će također kupiti 25 posto “Cove Point LNG-a”, postrojenja za izvoz, uvoz i skladištenje ukapljenog prirodnog plina, jednog od samo šest izvoznih terminala za LNG u SAD.

“Berkshire Energy” će za imovinu platiti 4 milijarde dolara u gotovini i preuzeti 5,7 milijardi dolara duga. Dominion planira iskoristiti oko 3 milijarde dolara prihoda nakon oporezivanja za otkup svojih dionica kasnije ove godine.

7 milijuna kupaca

Posao je podložan regulatornom odobrenju i očekuje se da će se sklopiti u četvrtom tromjesečju ove godine.

Nakon prodaje, Dominion očekuje da će 90 posto buduće operativne zarade dobiti od svojih komunalnih poduzeća koja snabdijevaju energijom više od 7 milijuna kupaca u državama poput Virginije, Sjeverne i Južne Karoline, Ohio i Utah.

Dominion istovremeno objavljuje da otkazuje projekt Atlantske obale s Duke Energy. Projekt vrijedan 8 milijardi dolara suočen je s povećanim regulatornim nadzorom i kašnjenjima, što je uvećalo predviđene troškove i stvorilo sumnju u njegovu ekonomsku isplativost.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna