POBOLJŠANJE STANDARDA
Saudijska Arabija građanima pomaže s po tri tisuće dolara
Manager.ba/vecerrnji.hr Svijet 10 siječnja, 2018

Saudijska Arabija planira dati svojim građanima 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) kako bi im nadoknadila sve veće troškove života. Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud naredio je vladi da isplati po tisuću rijala (oko 266 dolara) državnim službenicima svakog mjeseca tijekom ove godine.

Dodjeljivanje 50 milijardi rijala kroz ovaj dekret ukazuje na brigu našeg državnog vodstva za udobnost i kvalitetu života ljudi – izjavio je lokalnim medijima Awwad bin Saleh Alawwad, saudijski ministar kulture i informiranja. Saudijska vlada zapošljava oko 1,2 milijuna ljudi.

Umirovljenicima, kao i vojnicima koji se bore protiv Jemena, bit će također dodijeljen bonus i to u visini od po 1330 dolara. Vlada je odlučila i pokriti troškove PDV-a u nekim slučajevima, uključujući i kupnju prve nekretnine. Kraljevski plan o isplati novca podanicima trebao bi nadoknaditi nedavni porast poreza od pet posto na osnovne proizvode kao što su hrana i komunalije, te PDV-om gotovo udvostručenje troškova benzina. To je povećanje cijena bilo dio nastojanja kraljevine da se riješi proračunskog deficita, procijenjenog na 52 milijarde dolara.
Vlada je također priopćila kako planira smanjiti povlastice članovima kraljevske obitelji, što je razljutilo mnoge članove saudijske elite. U subotu su vlasti uhitile 11 ljutitih prinčeva nakon što su se okupili na jednom od vrlo rijetkih prosvjeda ispred kraljevske palače. Prosvjed je potekao iz još jednog kraljevskog dekreta koji je, po riječima šejha Saud Al Mojeba u priopćenju CNN-u “zaustavio plaćanje od strane države članovima kraljevske obitelji da pokriju svoje račune za struju i vodu”.

Saudijska Arabija najavila je još nekoliko mjera štednje za rješavanje rastućeg duga zemlje. Prošlog mjeseca, Saudijci su predstavili 19,2 milijardi dolara težak program namijenjen rastu privatnog sektora. 


– Jedini način da se oporavi rast u 2018. je fiskalni poticaj – rekao je Bloombergu Crispin Hawes, direktor londonske tvrtke za politiku rizika. Krunski princ Mohammad bin Salman donio je stroge kazne u borbi protiv korupcije i dao uhititi 200 najbogatijih pojedinaca u zemlji, čija se imovina procjenjuje na 800 milijardi dolara. Sloboda im je ponuđena u zamjenu za 70 posto njihova bogatstva, a ta bi svota mogla nadmašiti milijarde namijenjene financiranju razvojnih programa.

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti