PROJEKTI
Sarajevska općina podržala 4 "startupa"
Manager.ba/klix.ba BiH 06 ožujka, 2020

Ne ulazeći u kriterije odabira korisnika startup sredstava, vrijedi podsjetiti odgovorne u Starom Gradu da po definiciji nije svaka novootvorena firma startup.

 

Općina Stari Grad Sarajevo s 23 tisuće KM podržala je pokretanje četiri startupa. I to ne bi bilo posebno zanimljiva vijest da spomenute poslovne ideje koje se navode pod zajedničkim nazivnikom - startup nisu salon za masažu, umjetnička galerija, zaštitarska agencija i "coffee shop".

Kako su iz općine ponosno priopćili načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić potpisao je četiri ugovora s korisnicima sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj poduzetništvu i samozapošljavanju mladih.

Iznosom od 23.000 KM financirati će se pokretanje četiri "startupa" i to: Dženita Ćosić - salon za masažu i kozmetičke usluge, Amar Lačević - zaštitarska agencija, Haris Mutevelić - umjetnička galerija i Aida Hasanović - coffee shop.

Ova općina i ranije je podržavala pokretanje biznisa, a navedeno je da su to bili automehaničar, 3D print, izrada videoigrica, autolakirer, fotograf, veterinarska apoteka.

Ne ulazeći u kriterije odabira korisnika startup sredstava, vrijedi podsjetiti odgovorne u Starom Gradu da po definiciji nije svaka novootvorena firma startup.

Startup je specifičan podskup novo otvorenih poslovnih subjekata koji ima posebna pravila. Jedna od definicija koja nastoji razlikovati startupe od drugih poduzetničkih pothvata kaže da je startup "novoosnovano ili nedavno osnovano poduzeće s globalnim ambicijama i globalnim potencijalom".

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
MARKO ĐUZEL, ZRAČNA LUKA MOSTAR
Dao sam im prazan papir da kažu što žele da se vrate
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše