PROJEKTI
Sarajevo dobiva zgradu preko 40 katova
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 02 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovaj kompleks koji će se sastojati od više stambeno-poslovnih objekata nalazit će se pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine na Alipašinom polju.

 

Početkom ove godine, u siječnju/januaru ili veljači/ februaru, Općina Novi Grad će raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva.

Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 milijuna KM. Ovo je, podsjetimo, kazao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u utorak tijekom druženja s predstavnicima medija.

BiznisInfo piše da urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo Općinsko vijeće Novi Grad 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija.

Ovaj kompleks koji će se sastojati od više stambeno-poslovnih objekata nalazit će se pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine na Alipašinom polju.

Za njegovu realizaciju ranije su se javljali investitori iz Omana, ali je početak radova kočio sudski spor koji je nedavno riješen.

Kompleks će sadržavati  hotel, stambeno-poslovne zgrade, šoping centar, veliki trg, garažu i druge sadržaje, i drastično će promijeniti izgled cijelog Sarajeva, a ne samo Alipašino polja. 

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 katova. Naime, predviđena je izgradnja tri kule koje bi bile povezane trgovačkim centrom koji bi se nalazio u njihovom podnožju.

Prema Odluci o provođenju urbanističkog projekta “Kongresni centar Sarajeva” iz 2016. godine, maksimalna visina “vertikalnih akcenata” nakon trećeg sprata Poslovno trgovačkog centra, oznake (odnosno kule) A je 29 katova, oznake B 34 kata, a oznake C 39 katova.

Kada je riječ o hotelu, predviđene dimenzije su tri podzemne etaže, prizemlje i 26 katova. Predviđeno je da bude izgrađen hotel s 5 zvjezdica.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Matea Franjić, Kristal d.o.o.
Kristalno jasno o nasljednicima obiteljskih firmi
IGOR JURČIĆ
Umjetna inteligencija i 5G tehnologija mogu nam donijeti puno dobrog
JANKO ILIĆ, NESTLE BIH
Od skladištara do direktora Nestle BiH
Savjeti