PROJEKTI
Sarajevo dobija prvi Esport kompetitivni gaming centar
Manager.ba/akta.ba BiH 18 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

U Sarajevu će sljedećih dana biti otvorena Connect Arena, prvi pravi Esport kompetitivni gaming centar koji je član E-BLUE franšize i koja je dizajnerski rađena po uzoru na oko 550 E-BLUE gaming centare i gaming zajednicu koja ima blizu milijun igrača.

SUVREMENA OPREMA

Adis Alikadić, direktor firme Connect Now je kazao kako sva oprema i gaming koji periferija u Connect Areni je od proizvođača E-BLUE , čiji će se showroom prostirati na 70 m2 u sklopu maloprodajnog dijela Connect Arene.

"Posjetiteljima će na raspolaganju biti 26 High-End PC Gaming računala i osigurano vrhunsko gaming iskustvo na kojima će se svi igrači moći okušati u najaktualnijim Comeptitivnim Gaming naslovima. Naš cilj je aktivno sudjelovanje  u gaming zajednici BiH, te postati lider i centar promocije Esport-a kroz organizaciju raznih natjecanja i evenata kako lokalnog nivoa, tako i regionalnog. Također ćemo pomoći svim perspektivnim igračima iz BiH, koji do sada nisu imali mogućnosti da se natječu na višim nivoima, poluprofesionalnom, pa zašto ne i profesionalnom", rekao je Alikadić.

U sklopu Connect Arene će se nalaziti Play Station Play Room sa 6 PlayStation 4 PRO konzola od čega je pet 55 inčnih TV 4k rezolucije i jedan 65 inčni TV 4 K rezolucije.

Ono što je jako zanimljivo jeste da će članovi Connect Arene po automatizmu biti članovi gaming community od oko milijun igrača širom svijeta i u svakom momentu bit će u mogućnosti da se natječu s ostalim gamerima, kao i gamerima koji su članovi Connect Arene.

"Svi članovi će igranjem u Connect Areni skupljati virtualne bodove u skladu sa svojim gaming znanjem i rezultatima, te iste po principu 'Play & Earn & Win' moći 'trejdati' odnosno mijenjati za dodatno vrijeme igranja, snacko-ove i napitke u Connect Areni, te nagrade sponzora i vendora (Gaming periferija, skinovi za igrice, licence za neke od najaktuelnijih gaming naslova i sl)", pojasnio je Alikadić, napominjući da u Areni neće biti alkohola, dok je za pušenje, kavu, sok, snack osiguran lounge prostor u sklopu Arene.

Inače, ovaj vid sporta je jako zastupljen u svijetu, dok u BiH skoro nikako.

Igrači se uglavnom okupljaju po privatnim prostorima i poluprofesionalnim igraonicama. Stoga, Alikadić kaže kako oni ovdje vide svoju šansu.

BIH - CENTAR E-GAMING ZAJEDNICE

"Imamo sve uvjete da budemo centar E-Gaming zajednice u Bosni i Hercegovini, a siguran sam da imamo i znanje da taj cilj ostvarimo", navodi on.

Kako bi se cijeli projekat realizovao bila su potrebna i određena novčana ulaganja, koja su iznosila preko 200.000 KM.

"Zvuči puno, ali zaista mislim da smo uspjeli u namjeri da napravimo nešto novo i u skladu sa svjetskim standardima. Arenu smo opremili sa 26 High-End PC računala, od čega je 16 komada  24“ 144 Hz monitora i 10 kom, 32“ UHD 120 Hz  E-BLUE SCION Hybrid Monitora sa Nvidia GeForce 1660 Ti grafičkim karticama i osigurano je vrhunsko gaming iskustvo. Dok se u PlayStation room-u nalazi šest PlayStation 4 PRO konzola. Specifikacije računala su: Intel I5 Procesori najnovije generaije, 16 GB DDR4 RAM Memorije, Nvidia GeForce 1660 Ti grafička kartica", pojasnio je Alikadić.

Naveo je kako u cijeloj priči nisu sami. Za početak podršku su dobili od dvije velike internacionalne kompanije koje su prisutne u sportu i E-Sportu.

"Obzirom da je auditorij ogroman, samim tim smo sigurni da će potencijalni partneri prepoznati svoj interes i priključiti se sponzoriranju i partnerstvu u ovom projektu. Također sa nekim medijima imamo dogovor da se prenose turniri, prave emisije, rubrike E-sport na sportskim portalima, tako da će reklame biti i te kako vidljive. Bit će live stream svih događanja tijekom radnog vremena, što dodatno proširuje auditorijum. Tu su još influenceri, youtuberi...", rekao je Adis Alikadić, navodeći kako prave šestomjesečni plan događanja i turnira u Areni.

"Otvoreni smo za razgovore sa potencijalnim partnerima za organizaciju team buildinga i workshopa. Ideju smo dobili prije otvaranja jer su neki od partnera već izrazili zainteresiranost za ovaj vid suradnje, tako da će i to biti u ponudi", poručuje on.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce