TARIK GALIJATOVIĆ
RUČAK IZ TEGLE: Obrok koji privlači sve više Sarajlija
Manager.ba/coolstyle.ba BiH 08 studenog, 2018
Tegla Food
Izvor fotografije:
Tegla Food

Da se lijepo može živjeti od vlastitog rada govori i primjer 25-godišnjeg Tarika Galijatovića, koji je nakon završenog Ekonomskog fakulteta, u centru glavnog grada naše zemlje otvorio mali ugostiteljski objekat i nazvao ga “Tegla – Salads and Sandwiches”, u kojem Sarajlijama nudi isključivo zdravu hranu.

I ništa u ovoj priči ne bi bilo nesvakidašnje da Tarik svoje obroke ne pakira u staklene tegle koje mušterije mogu zadržati, ali i vratiti ako to žele, pa će na dvije vraćene dobiti pola KM popusta na jelo koje naruče.

 

 

– Dok sam se školovao puno sam putovao po regiji i svijetu i svašta vidio. Učinili su mi se zanimljivim ugostiteljski objekti na koje sam naišao u Beču i Beogradu, pa sam se poželio i ja okušati u tim vodama. Rekao sam roditeljima šta namjeravam uraditi kada završim fakultet i oni su me na početku novčano podržali. Želja mi je bila da se financijski osamostalim, da pomognem roditeljima, ali i da razbijem stereotip fast fooda, i napravim nešto na skroz drugačiji način, da to budu zdravi, ali isto tako primamljivi obroci – govori na početku razgovora Tarik.

A, da je uspio u svom naumu govori i podatak da je Tarik u međuvremenu, zaposlio i tri radnika.

U malom, ali sa ukusom uređenom objektu, gosti za sada mogu probati osam vrsta salata, sedam vrsta sendviča, a tu su i krem-supe bez glutena, umjetnih boja i konzervansa te cijeđeni sokovi.

 

 

– Naša ponuda nije velika, ali sve ono što imamo pripremljeno je od prirodno uzgojenih namirnica koje dobivamo od provjerenih proizvođača hrane. Što se tiče ambalaže, ona jeste neobična i nesvakidašnja, ali se pokazala izuzetno dobrom jer je praktična za ponijeti, ne ispušta mirise, što je također jako važno kod dostave, a nije skupa. U teglu možete staviti svaki obrok i bez ikakvih problema ponijeti ga na posao ili u školu. Na poslu teglu možete staviti u ladicu, kad ogladnite pojesti pola obroka, a ostatak kasnije. Nakon što pojedete hranu, teglu ćete zadržati i koristiti na različite načine, a možete nam je i vratiti – objašnjava Galijatović.

U “Tegla – Salads and Sandwiches” sve se priprema onog trenutka kad gost poruči, pa nema bojazni, uvjerava nas Tarik, da će neko dobiti sendvič ili salatu koji su napravljeni dan ili sat ranije.

 

 

– To se kod nas ne može desiti. Zbog toga svakim danom imamo sve više onih koji žele jesti kod nas. Mnogi dolaze u naš objekat, ali je veći broj onih kojima dostavljamo obroke. Na našoj Facebook stranici ocijenili su nas sa – 4,4. Ta mi je ocjena draža nego da smo dobili čistu peticu, jer to znači da se nekome nešto nije svidjelo, a mi se trudimo da našu ponudu još više obogatimo, ali i da okus jela podignemo na viši nivo.

Od jela koja nude, Tarik izdvaja thai salatu koja se priprema sa rižinim nudlama, piletinom, celerom, mrkvom, koja je, otkriva nam, gostima jedna od najdražih. Tu su i mediteran chicken salata, cesar, pasta tuna, te pasta feta… Najpopularniji sendviči su mozzarella, klub, pikant, a od krem-supa ona sa paradajzom, gljivama, krompirom, brokulom te prasom i krompirom.

 

 

– Gosti uvijek mogu promijenti neki od sastava. Tu smo fleksibilni, zbog toga i jesmo ljudima zanimljivi. Većina naših gostiju je mlađa populacija, srednjoškolci, studenti, ali i uposlenici mnogih firmi koji vode računa o svom zdravlju i šta unose u organizam.

Iako mu, kaže, posao odlično ide, Tarik se ne želi zaustaviti, pa planira u budućnosti otvoriti još nekoliko objekata koji će nositi naziv “Tegla – Salads and Sandwiches”, a potom i mini špajz u kojem će pripremati slanu i slatku zimnicu, i nuditi je kupcima.

 

 

– Mini špajz nešto je o čemu već dugo razmišljam. Zašto ljudima ne ponuditi mjesto gdje mogu kupiti prirodno napravljeni sok ili sos od paradajza, džem od šljive, pekmez od jabuke… To je hrana koja se na zapadu danas itekako cijeni, jer je izvor zdravlja, a mi smo podneblje gdje, uz samo malo truda i zalaganja, to možemo ponuditi. To bi bila i moja poruka mladima. Živite svoje snove i istrajte u svojoj zamisli. Nema glupih ideja, svaka može biti dobra ako tome pristupite sa željom da uspijete. Do sada nikada niko ništa slično nije napravio sa teglom, ali ja jesam i uspio sam u tome – kaže Galijatović.