SARAJEVO
Regionalni trendovi i konkurentnost teme ovogodišnjeg Ekonomskog foruma BiH 2018.
Manager.ba/biznis.ba BiH 05 veljače, 2018

Drugi Ekonomski forum u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji će se održati 15.2.2018. godine u Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday, okupit će predstavnike izvršne vlasti, biznismene i predstavnike akademske zajednice iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Forum je izvanredna prilika da predstavnici realnog sektora imaju direktne susrete s predstavnicima izvršne vlasti i donosiocima odluka. Namjera nam je da kroz neposredni dijalog ekonomiju stavimo u prvi plan, te da akademska zajednica aktivno učestvuje u kreiranju poslovnog ambijenta", ističe prof.dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Kao i prošle godine, jedna od ključnih tema bit će razvoj i konkurentnost zemalja u regionu, o čemu će govoriti ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, ministar u Vladi Hrvatske Zdravko Marić, te ministri u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Uvodničar je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Zlatko Lagumdžija.

"Izvještaj o konkurentnosti Bosne i Hercegevine, koji već petnestu godinu radimo kao partner Svjetskog ekonomskog foruma, biće fokusiran na regionalne izazove kao osnova za razgovor sa čelnim ljudima u vladama Bosne i Hecegovine, Hrvatske i Srbije zaduženim za ekonomska pitanja. Cilj je razgovor o potrebnim aktivnostima uz identifikaciju globalnih i regionalnih trendova, reformskih procesa i kritičnih faktora konkurentnosti izabranih zemalja i Bosne i Hercegovine. Koristeći niz respektabilnih međunarodnih izvještaja o razvoju, prosperitetu i globalnim rizicima može se doći do boljih politika i mjera koje podižu nivo konkurentnosti zemalja i održivih razvojnih ciljeva. Podizanje konkurentnosti zemalja regiona kroz održivi razvoj, te stabilnost i saradnja na konkretnim ekonomskim projektima može biti ključni faktor kreiranja uzajamnog povjerenja i političke stabilnosti", kaže prof.dr. Lagumdžija.

Teme Foruma bit će i javno-privatno partnerstvo u funkciji podrške infrastrukturnim projektima, vladavina prava i pravna sigurnost kao osnova za investicije i razvoj, te akreditacije visokoškolskih institucija kao uvjet konkurentske prednosti na tržištu rada. Pokrovitelj Ekonomskog foruma je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Partneri Ekonomskog foruma 2018 su: NLB Banka, MS&WOOD, Kakanj Cement (Heidelberg Cement Group), Unicredit, Širbegović Inženjering, Hotel Holiday, HIFA Gropu, Raiffeisen Bank, BH Pošta, NELT grupa, Sarajevo City Center.

Medijski pokrovitelji Ekonomskog foruma su Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio Stari Grad, Klix.ba i Europlakat.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1