UZROK SE TRAŽI
Raspad elektroenergetskih sustava na Balkanu
Manager BiH 21 lipnja, 2024

Danas u 12:25 sati došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sustava u BiH. Lančanom rekacijom došlo je i do ispada i nekoh telekomunikacijskih mreža. Osim BiH bez struje su ostali i veliki dijelovi drugih država. 

 

Okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sustava još se utvrđuju. Prema prvim informacijama, do kolapsa je zbog problema u prijenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400kV vodova, prioćili su iz Neovisnog operatora sustava (NOS) BiH. To je za izravnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH. 

Kolaps sustava kaskadnim ispadom dalekovoda širio se kroz Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i dio Srbije.

 

Ponavlja se sličan scenarij

"Sličan scenariij dogodio se i 20 lipnja kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je tada širenje raspada elektroenergetskog sustava na BiH. U današnjim okolnostima poremećaj se kaskadno prenio i na Hrvatsku s kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, te nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH”, istakli su iz Neovisnog operatora sustava (NOS) BiH.

Elektroenergetski sustav postepeno se ponovno stavlja u funkciju, a za konačnu normalizaciju trebat će još nekoliko sati. 


Posljedice pokazale ranjivost

Današnji ispad pokazao je tešku ranjivost mnogih spekata života u zemlji. Došlo je do totalnog kolapsa prometa u većim gradovima, u Mostaru do niza prometnih nezgoda. Telekomunikacijski operateri ostali su privremeno i bez velikog dijela usluga. Nestanak električne enrgijeizazvao je i velike gužve i nervozu na Zračnoj luci Sarajevo. 

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu