REPOVI
Rafinerija Brod traži povrat nekretnina u Luci Ploče i Rogotinu
Manager BiH 05 prosinca, 2023

Rafinerija nafte Brod, pravni sljednik Rafinerije nafte Bosanski Brod, traži nekretnine  i desetke tisuća metara četvornih zemljišta na području Ploča i Rogotina. 

Riječ je o terminalu tekućih tereta u Slobodnoj zoni Luke Ploče na površini od 150.000 četvornih metara, vezu za tankere, pretakalištu autocisterni, punilištu vagona, cestovnim i željezničkim prometnicama, armiranobetonskim spremnicima ukupnog kapaciteta 81.250.000 metara kubičnih s pratećim objektima. 


"Brdo" u Rogotinu

U Rogotinu traže 79.000 metara četvornih zemljišta na području brda Trovra. U tužbi podnesenoj prije godinu i pol dana tvrde kako je Rafinerija nafte Bosanski Brod bila nositelj prava korištenja nekretnine od 1966. godine do nove izmjere i formiranja zemljišne knjige za k.o. Rogotin.

Krajem srpnja 1991. stupio je na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji propisuje KAKO vlasnik poljoprivrednog zemljišta u društvenom vlasništvu postaje RH. Stoga je Trgovački sud u Dubrovniku odbio zahtjev Rafinerije nafte Brod, kojoj još preostaje žalba Visokom trgovačkom sudu.


Nekretnine u luci Ploče

Kada je riječ o Slobodnoj zoni u Luci Ploče, Rafinerija nafte Brod podnijela je u ožujku ove godine Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku zahtjev za mirno rješenje spora protiv RH. Dubrovački vjesnik piše kako je to, ustvari, preduvjet za tužbu.

Rafinerija nafte Brod poziva se na Ugovor o udruživanju sredstava sklopljen 1976. godine za "izgradnju postrojenja za pretovar, uskladištenje i otpremu nafte, naftnih derivata, lužina i ostalih tekućih roba i o njihovom korištenju" između Energoinvestovih OOUR-a Energopetrol Sarajevo, Rafinerija nafte Bosanski Brod i Tvornica Glinice Mostar.

Tvrde kako je visina uloga nekadašnje pravne osobe – Rafinerija nafte Bosanski Brod u ukupnoj investiciji 23,5%, te su sukladno ugovoru ostala trajno vlasništvo ulagača.

U Lučkoj upravi Ploče smatraju kako nema pravne osnove za ovaj zahtjev.


Manager.ba


 

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet