PROJEKTI
Projekt izgradnјe nove trase na Koridoru 5c vrijedan 140 milijuna eura
Manager.ba/akta.ba BiH 31 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Na ovaj način pokreću se aktivnosti za projekt izgradnje nove trase dvije nepovezane dionice Koridora 5c čija je ukupna dužina 12 km, Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

 

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o financiranju (Koridor 5c – centralni dio: izgradnja dionica autoputa Poprikuše – Nemila i Tarčin - Ivan) između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke (EIB), vrijedan 140 milijuna eura.

Na ovaj način pokreću se aktivnosti za projekt izgradnje nove trase dvije nepovezane dionice Koridora 5c čija je ukupna dužina 12 km, Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Kredit je alociran na Federaciju BiH s rokom otplate 25 godina, uklјučujući šest godina grace perioda.  

Ukupna vrijednost projekta iznosit će 294 milijuna eura, s tim da će preostala 154 milijuna eura biti osigurana iz vlastitih sredstava, odnosno sredstava EBRD-a i VBIF granta. 

Za Bosnu i Hercegovinu realizacija izgradnje Koridora 5c ima višestruko značenje.

To je prvi međunarodni pravac koji prolazi kroz njeno područje i tako je uklјučuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Istovremeno joj omogućava kvalitetan izlaz preko Luke Ploče u Hrvatskoj na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Europe.

U zoni Koridora 5c nalazi se više od 50% stanovništva BiH, koji ostvaruju oko 60% bruto nacionalnog dohotka.

Izgradnjom ovog autoputa ostvarit će se racionalno povezivanje bosanskohercegovačkih prostora sa susjednim državama i regijama i postići stabilizirajući i razvojni efekti za zemlјu.

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaklјučivanje biće dostavlјen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce