KOMPANIJE
Prointer na vrhu liste najuspješnijih IT kompanija
manager.ba/akta.ba BiH 09 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kompanija Prointer ITSS zauzela je tu poziciju po ostvarenom prihodu od skoro 45 milijuna KM u prošloj godini.

 

Podatak da IT industrija raste s ambicijom da postane strateška privredna grana u Bosni i Hercegovini, sam po sebi pokazuje što znači kad ste u takvoj industriji na mjestu broj jedan. 

Kompanija Prointer ITSS zauzela je tu poziciju po ostvarenom prihodu od skoro 45 milijuna KM u prošloj godini. Biti među TOP 10 u IT sektoru i biti na tronu, svjedoči o tome da smo uspjeli da izgradimo kompaniju u čija se rješenja vjerovalo i vjeruje, kaže generalni direktor Prointera Bojan Vujić.

"Punih pet godina gradimo domaću kompaniju koja se može pohvaliti kvalitetom, kadrom i društvenom odgovornošću u poslovanju u kojoj zajednički stvaramo moderno i napredno poslovno okruženje. Ono što Prointer razlikuje od ostalih je činjenica da radimo na velikim projektima s kakvima se ni stručnjaci u mnogim drugim kompanijama nisu susretali, da smo uspjeli da osvojimo  globalne tehnologije, prilagođavajući ih lokalnim potrebama i da smo uvijek davali i dajemo šansu svima da kod nas nauče ono što na nekom drugom mjestu ne bi imali priliku", ističe Vujić.

U analizu TOP 10 kompanija IT sektora koju je uradio poslovni portal Akta.ba, ušle su kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softvera, izradom i upravljanjem bazama podataka.

Po ostvarenoj dobiti u 2019., na prvom mjestu našao se sarajevski Atlantbh sa 4,6 milijuna KM, a odmah iza njih Lanaco sa 4,5 milijuna KM dobiti u prošloj godini. 

Analiza je pokazala da je 10 najboljih prihodovalo skoro 244 milijuna KM, a procjenjuje se da IT industrija u Bosni i Hercegovini generira oko milijardu maraka godišnje.

Taj sektor bilježi i kontinuiran rast broja zaposlenih, na što su u Prointeru posebno ponosni.

Naglašavajući koliko im je kadrovska politika važna, Bojan Vujić ističe da je kompanija, usprkos krizi svjetskih razmjera, nedavno pokrenula novu kampanju zapošljavanja.  

"Pod motom ‘Pokreni karijeru danas’, na jedan sasvim drugačiji i inovativan način otvorili smo vrata za sve one koji žele da rade, uče i oprobaju se u vještinama koje nisu ni slutili da posjeduju. IT sektor, a prije svega naša kompanija, dokazao je da je branša koja nudi ogroman potencijal i nije vezana samo za ljude s tehničkim zanimanjima. Imate mnoštvo interesantnih pozicija u IT sektoru na kojima su, recimo,  ekonomisti, a koje mladi ljudi s tom diplomom možda i ne razmatraju", kaže Vujić. 

Naglašava da je Prointerov interaktivni oglas, osmišljen kao kreativni video u kojem svako sa svega nekoliko klikova može provjeriti je li došlo vrijeme za promjene u karijeri, imao veliki odjek i da je u kompaniju stiglo mnoštvo prijava za posao. 

"To nas izuzetno raduje, jer su čak i ovako teška vremena pokazala koliko je važno da postoje IT kompanije koje posluju na domaćem tržištu i s njim dijele i dobro i loše.  Pokazalo se, također, da je izuzetno važno graditi tim kojeg karakterizira spoj različitih znanja, vještina i sposobnosti i koji može da odgovori na sve izazove", ističe Vujić. 

Tagovi:
Povezani članci

1

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna