KRIPTOVALUTE
Prodao je stan i uložio sve u kriptovalutu, a danas je vjerojatno najbogatiji čovjek na svijetu
manager.ba/poslovni.hr Svijet 12 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Njegov put do kripto bogatstva započeo je u Šangaju 2013.

 

Direktor kripto mjenjačnice postao je jedan od najbogatijih ljudi na Zemlji. Changpeng “CZ” Zhao, koji vodi kripto burzu Binance, pridružio se redovima najvećih svjetskih milijardera, s procijenjenom neto vrijednošću od najmanje 96 milijardi dolara, prema novim izračunima Bloomberg Billionaires Indexa objavljenim u ponedjeljak na kojoj je zauzeo jedanaestu poziciju.

Kako piše Slobodna Dalmacija, to je prvi put da je Bloomberg procijenio tj. pokušao procijeniti njegovo bogatstvo, koje premašuje najbogatiju osobu u Aziji, indijskog biznismena Mukesha Ambanija, a opasno se približava konkurenciji tehnoloških titana, uključujući Marka Zuckerberga (122 milijarde) i osnivača Googlea Larryja Pagea (123 milijarde).

Zhao je, prema ovoj procjeni, pretekao i samog misterioznog tvorca bitcoina Satoshija Nakamota koji, uslijed nedavnog velikog pada od preko 40 posto najpoznatije kriptovalute, sada posjeduje oko 46 milijardi dolara.

Najbogatiji čovjek na svijetu, i to prilično suvereno, je i dalje Elon Musk koji je, unatoč žalopojkama o velikom porezu, povećao svoju vrijednost koja je sada oko 271 milijarde dolara. Međutim, Zhaovo bogatstvo moglo bi biti znatno veće, budući da navedena procjena ne uzima u obzir njegove osobne kriptovalute, koje uključuju, između ostalog, i vlastiti token njegove tvrtke BNB koji je prošle godine skočio za otprilike 1300 posto.

Njegov put do kripto bogatstva započeo je u Šangaju 2013. tijekom prijateljske poker igre s Bobbyjem Leejem, tadašnjim izvršnim direktorom BTC China, koji ga je potaknuo da uloži 10 posto svoje neto vrijednosti u bitcoin.

Nakon što je proveo neko vrijeme proučavajući ga, donio je najveću odluku u životu i prodao svoj stan, a sve novce uložio u najvrijedniju kriptovalutu. Godine 2017. osnovao je Binance (binarnost + financije) i. gotovo preko noći, se lansirao među sami vrh kripto mogula. CZ je čak tetovirao logotip tvrtke na ruku, a više puta je znao izjaviti: ‘Samo želim držati kripto.’

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu