KOMPANIJE
PRIVLAČNA DESTINACIJA: Firme iz BiH proizvode dijelove za Mercedes, Audi, BMW...
Manager.ba/faktor.ba BiH 17 listopada, 2019

Domaće firme proizvode za brendove među kojima su Mercedes, Audi, BMW, Volkswagen, Toyota, Mazda, Opel, Ford i Ferrari.

 

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji, a desetljećima, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalificiranu radnu snagu u Bosni i Hercegovini kada je riječ o sklapanju automobila namijenjenih zapadnim tržištima, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji auto-dijelova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdijevanja auto-dijelovima i prateća infrastruktura, uključujući obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijaliziranu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa.

-U posljednjih deset godina, ova industrija je doživjela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orijentirana, izvozeći u prosjeku 90 posto svoje proizvodnje u 30 zemalja diljem svijeta - navodi se u priopćenju FIPA-e.

Danas, bh. poduzeća iz automobilskog sektora proizvode širok spektar dijelova i komponenti, kao što su motori i zupčanici i njihovi dijelovi, metalni precizni dijelovi, pogon-osovine, kočioni sistemi, spojnice, upravljački sistemi, pumpe, filteri, električni auto-dijelovi, proizvodi od tekstila i kože, aluminijske felge, akumulatori i različiti sitni dijelovi kao što su opruge, vijci, cijevi i komponente od metala, gume ili plastike.

Domaće firme proizvode za brendove među kojima su Mercedes, Audi, BMW, Volkswagen, Toyota, Mazda, Opel, Ford i Ferrari.

Glavni razlozi zašto izabrati Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju za ulaganje u njen automobilski sektor su strateški položaj (geografska blizina proizvodnoj automobilskoj bazi u Europi pruža stranim investitorima niske troškove distribucije i blagovremenu isporuku proizvoda), duga tradicija u snabdijevanju auto-dijelovima i metaloprerađivačkoj industriji, konstantan rast izvoza i uglednih klijenata, postojanje instituta za istraživanje i razvoj (šest mašinskih fakulteta), kvaliteta proizvodnje – ISO i industrijski certifikati i postojanje infrastrukture i raspoloživost izvora energije.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce