MATE RIMAC
PRIJE 15 MIN JE KRENULO ULAGANJE U RIMČEVU FIRMU: Donosimo detalje gdje možete pratiti kampanju
Manager.ba/poslovni.hr Regija 23 rujna, 2019

Tvrtka Greyp Bikes, nastala 2013. izdvajanjem iz tvrtke Rimac Automobili, pokreće prodaju digitalnih dioničkih tokena (equity token offering – ETO). U kampanji će zainteresirani ulagači za minimalni ulog od 100 eura moći kupiti tokene te tako postati dioničari, čime stječu pravo glasa u upravljanju tvrtkom i pravo na isplatu dividende, piše Točka na i.

Kampanja, odnosno predbilježbe za kupnju tokena, je krenula u ponedjeljak, 23. rujna/septembra u 12 sati (odbrojavanje možete pratiti ovdje), a vodit će se preko platforme Neufund koja je nedavno dobila odobrenje za rad od nadležne regulatorne agencije u Lihtenštajnu.

Greyp Bikes bit će prva tvrtka koja će pokrenuti ETO na ovoj platformi.

Berlinski startup Neufund pokrenut je 2016. s ciljem da “omogući financiranje svima”.

Da bi to postigao, tvrtka tokenizira kapital koristeći blockchain tehnologiju i tako omogućava startapima te malim i srednjim poduzećima da dobiju pristup izvorima financiranja uz niže troškove u usporedbi s tradicionalnim modelima financiranja.

Greyp Bikes kroz kampanju planira prikupiti pet milijuna eura.

Jedan token vrijedi 0,16187 eura, a milijun tokena predstavlja jednu dionicu.

To znači da je raspoloživo 30 dionica po cijeni od 161.870 eura, a minimalno ulaganje iznosi 100 eura.

Osim u eurima, ulagači će moći tokene plaćati i u kriptovaluti ether, u kojoj će se isplaćivati i dividenda.

Drugim riječima, vrijednost ulaganja i prinos (dividenda) ovisit će i o visoko volatilnoj kriptovaluti, piše Točka na i.

Tvrtka Greyp Bikes je visoko tehnološka kompanija za razvoj mobilnih rješenja.

Proizvodi električne bicikle, ima 68 zaposlenih, glavni izvršni direktor je Mate Rimac, a među dosadašnjim ulagačima su Porsche Engineering Group i Camel Group. Partneri tvrtke su T-Mobile i Energy Web Foundation.

Povezani članci

1

2