POZITIVAN PRIMJER
Priča o Hazimi Topčagić: Organska humanost u doba korone
Manager.ba/akta.ba BiH 06 travnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

 

U teškim vremenima lako je uočiti lokalne heroje. Jedna od njih je Hazima Topčagić iz Pribave, sela pored Gračanice, vlasnica “Topčagić organskih proizvoda” (TOP).

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

Ona ih snabdijeva svježom zelenom salatom i mladim lukom i to čini besplatno.  

Žena poduzetnik  

Za Hazimu, upravljanje vlastitim gazdinstvom prilično je nova stvar. “Uvijek sam imala mali eko-vrt jer sam željela da moja djeca jedu zdravo. Kako imamo 3 duluma okućnice, 2016. sam odlučila da iskoristim ono što nam je Bog dao i počnem se baviti poljoprivredom. Mi sada tijekom zime uzgajamo organsku zelenu salatu, mladi luk i špinat, a ljeti paradajz, paprike i krastavce.”

Te 2016. godine Hazima se zemljoradničkoj zadruzi “Gračanka” prijavila za automatski plastenik površine 500 m2(pola duluma). Zadruga je dodijelila plastenik, a uz vlastitu investiciju u priključke za struju i vodu i temelje za plastenik, s proizvodnjom je počela 2017. godine.

"Ranije sam radila u nekim firmama, ali sada sam samozaposlena  i podršku mi pruža moja porodica. Moja snaha je nezaposlena i ona mi pomaže kad god je to potrebno, kao i moj mlađi sin koji je još u srednjoj školi. Muž i stariji sin također priteknu u pomoć kada mi trebaju."

Organska humanost na djelu                                                                                                                                                                          

Hazima je aktivna i u svojoj zajednici. Ona vodi lokalno udruženje žena “Pribava” uspostavljeno 2014. godine i poznata je kao netko tko ne bježi od toga da pomogne drugima.

“Topčagić organski proizvodi” između ostalog koristi i Facebook kako bi bili u kontaktu s lokalnom zajednicom. Čim je počela berba zelene salate i mladog luka ova objava se pojavila na njihovoj Facebook stranici: "Današnje korpe otišle.Hvala našim kupcima na povjerenju (tri srca). Sutra (subota) ide nova dostava. I opet dragi naši prijatelji molim vas da mi pošaljete u inbox adrese ljudi koji nisu u mogućnosti da kupe ili su stari i nemoćni.  Vaši TOP organski proizvodi #ojačajmoimunitet #hranimosezdravo #izborimosezajedno.”

Hazima redovno hranu dostavlja besplatno na nekih 15 adresa. Ali prije svake najavljene ture dostava stignu joj imena još nekih pet ili šest novih ljudi kojima je pomoć potrebna, te i njima uljepša dan kada im se na kućnom pragu pojavi sa svježim povrćem. 

"U mjestu imamo i jednog pekara koji besplatno dijeli hljeb ugroženima pa usput i to pokupimo i dostavimo ljudima", dodaje Hazima.

Održavanje kvaliteta i odnosa s kupcima

TOP prodaje svoje proizvode koji pored svježeg povrća uključuju i prerađevine kao što su “salsa” od paradajza, ajvar i turšija. Prodaju vrše na imanju, u radnji zadruge “Gračanka”, te rade dostavu u i oko Gračanice.

"Iskreno, prije ove situacije sa korona virusom, ljudima je bilo draže doći do nas i kupovati ovdje, ali sada smo se orijentirali na dostavu. Usluge dostave su nam također besplatne za sve narudžbe preko 5 (konvertibilnih) maraka, a napravili smo i pakete za 6 KM koji uključuju kilogram salate i 800 grama mladog luka,” kaže Hazima. “Mi sada uglavnom dostavljamo i nastavit ćemo sve dok bude potrebe." 

Ali bila korona ili ne ona prati sva pravila organske proizvodnje i kontrole i ima certifikat. "Mi kupujemo posebno sjeme i sadnice i koristimo organsko đubrivo. Naš plastenik je automatiziran tako da se krov i stranice otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od unutrašnje temperature i vlažnosti, te vjetra i kiše. To sve mjere senzori." 

Ali postoje i izazovi u organskoj proizvodnji. "Organsko sjeme špinata je osjetljivije, tako da je moguće da će nam ove godine prinosi biti manji pa se još nismo odlučili za dostavu špinata."

Nastavak priče uz podršku Švedske i USAID-a

Kada se završi proljetna berba Hazima će početi raditi na narednom proizvodnom ciklusu i pripremiti zemlju za sađenje paradajza, paprike i krastavca. "Prve prinose možemo očekivati u srpnju/julu, a nakon toga sve što ne prodamo preradit ćemo i prodavati zimi."

Ona će također nastaviti i sa svojim humanitarnim radom i za to, svaka čast Hazima!

Kako bi podržao Hazimu u njenom radu Sweden/USAID FARMA II projekt joj sada pomaže unaprijediti online marketing i pomoći će joj s dizajnom promotivnih materijala. Ovo bi trebalo TOP-u pomoći da poveća broj kupaca. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce