AKVIZICIJE
Prevent kupio njemačku livnicu sa 3.000 radnika
Manager.ba/Indikator.ba BiH 23 siječnja, 2018

Bh. obiteljski konglomerat Hastor kupio je još jednog važnog proizvođača u automobilskoj industriji kroz svoju Prevent grupu. 

Prema Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungu, riječ je o kompaniji Neue Halberg-Guss GmbH sa sjedištem u Saarbrückenu i pogonima u Leipzigu i Južnoj Africi. 

Kompanija je jedna od vodećih livnica u Europi, sa proizvodnjom cilindričnih blokova, glava cilindara, radilica i blokova motora za kamione i autobuse. 

Pored Daimlera najveći kupci Neue Halberg-Gussa su Opel i Volkswagen. 

- Očigledno je da su Bosanci, koji su prije godinu i po dana došli na naslovnice zbog žestokog spora sa Volkswagenom ovom kupovinom željeli ojačati svoj položaj u odnosu na Grupu u Wolfsburgu, komentiraju njemački mediji. 

U ljeto 2016. godine Volkswagen je kompaniji Prevent otkazao narudžbe u vrijednosti od 500 milijuna eura, nakon čega je kompanija prekinula isporuke i zatražila odštetu. U VW-u su trake stajale sve dok strane u sporu prećutno nisu postigle dogovor nakon teških pregovora. 

Prevent u Njemačkoj uključuje proizvođače automobila kao što su Auto Trim u Plauenu (sjedišta, poklopci sjedišta) i ES Automobilguss u Schönheideu u Erzgebirgeu (diferencijalna kućišta). 

Na tri lokacije Neue Halberg-Gussa zaposleno je ukupno 3.000 radnika, uključujući 1.400 u Sarbrikenu, 950 u Južnoj Africi i 650 u Leipzigu. Cijela grupa NHG ostvaruje prodaju od oko 480 milijuna eura godišnje.

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce