DOMAĆI BRAND
Povijesni uspjeh bh. vina na najvećem svjetskom vinskom natjecanju „Decanter 2020“
manager.ba BiH 23 rujna, 2020

Nikada kao ove godine globalna vinska industrija nije bila toliko pogođena trenutnom situacijom u svijetu, ali najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje budi nadu i daje razlog za slavlje objavljivanjem svojih rezultata za 2020. godinu.

 

Nakon što je završeno ocjenjivanje prema strogim sigurnosnim smjernicama COVID-a koje su uključivale inovacije poput blizina vezica i pljuvačnica za jednokratnu upotrebu, Decanter World Wine Awards je proglasio dobitnike za 2020. godinu.

Tijekom 28 uzastopnih dana u kolovozu, 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 Masters of Wine i devet Master Sommeliera, na slijepo su kušali 16.518 različitih vrsta vina iz 56 država i zaključili svoje ocjenjivanje.

Brojni BH vinari poslali su na ocjenjivanje svoje uzorke nadajući se što boljoj ocijeni i osvajanju jedne od medalja ili pak preporuke od vrhunskih stručnjaka.

Ponovno, među njima se i ove godine izdvojila mala hercegovačka vinarija „Podrum Vilinka“ koja postiže povijesni uspjeh za BiH vinarstvo i vinogradarstvo.

Drugi put ova vinarija može se pohvaliti osvojenim zlatom, ZLATNA MEDALJA za vino VILINKA ŽILAVKA, berba 2019.

„Prije tri godine na natjecanju u Londonu naše vino Vilinka X Line je osvojilo zlatnu medalju. U tom trenutku to nam je bilo nezamislivo i ogromno dostignuće kao i priznanje za naš rad i našu vinariju. Kroz godine, bilo je tu još srebrenih i brončanih odličja, te brojnih preporuka od vinskih stručnjaka za naša druga vina, ali do danas samo jedno zlato. Rijetki su slučajevi u svijetu da jedna vinarija ponovi zlatno odličje dva puta u tri godine, prema tome ovo je sad za nas, ali i sve BH vinare povijesni uspjeh. Taj uspjeh je još veći, jer smo zlato dobili za našu autohtonu hercegovačku sortu Žilavku", navodi vlasnik podruma Velimir Ereš.

Danas, u svojoj 17. godini, Decanter natjecanje 2020. bilježi porast uspjeha iz manje poznatih vinorodnih regija poput Južnog i Istočnog Mediterana i Balkana, koje su pokazale svoju impresivnu kvalitetu i vrijednost za novac.

Klasične regije u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, SAD-u i Australiji ponovno su se dobro pokazale.

Tagovi:
Povezani članci

1