KRIPTOVALUTE
POVIJESNA PREKRETNICA: Bitcoin iznad 22.000 $
manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 18 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Optimisti su uvjereni da će ova vrlo volatilna kriptovaluta sada samo nastaviti rasti, premda je u ožujku ove godine bila pala ispod 6000 dolara.

  

Najpoznatija kriptovaluta bitcoin u srijedu popodne je prvi put prešla vrijednost od 20 tisuća dolara. U trenutku pisanja ovog teksta jedan bitcoin vrijedio je 22.966 dolara, prema podacima CoinMarketCapa.

Glavna je to vijest posljednjih dana u tehnološkim i poslovnim krugovima, ali iako slavljena kao povijesna prekretnica, ne daje puno više sigurnosti za ulaganje nego što je kriptovaluta dosad imala.

Prvo pad, pa opet rast

Njegova je vrijednost određena ponudom i potražnjom na tržištu i često se drastično mijenja. Primjerice, 2017. je bitcoin gotovo probio psihološku barijeru od 20 tisuća dolara i u roku od nekoliko dana se strmoglavio. Postigao je rekord od oko 19.850 da bi u tjedan dana pao na 11.700 dolara. Optimisti, međutim, tvrde da se ovogodišnji uzlaz po mnogočemu razlikuje od dosadašnjih i uvjereni su da će se vrijednost samo povećavati. Bitcoin se u ožujku mogao kupiti za pet tisuća dolara, što znači da je zabilježio četverostruki porast.

"Još ćemo ga gledati na razini od 20-22 tisuće dolara najmanje šest puta prije nego što probije granicu od 30 tisuća dolara kasnije u 2021.", uvjeren je Alex Mashinsky, direktor Celsius Networka, koji za Business Insider još predviđa da će prije toga bitcoin pasti do 14 tisuća dolara, i to će biti "posljednji put da će većina nas dobiti priliku kupiti bitcoin ispod 20.000 dolara".

Ovaj rast razlikuje se od prijašnjih jer je puno više institucionalnih investitora koji kupuju bitcoin. Pogone ga korporacije i fondovi, za razliku od 2017. kad su bitcoin uglavnom kupovali individualni, neprofesionalni investitori. Važan je podatak i da je PayPal nedavno najavio da će prihvatiti bitcoin i ostale kriptovalute kao sredstvo plaćanja, što je također dovelo do određenog rasta vrijednosti. Ne smijemo zaboraviti ni pandemiju koronavirusa koja je bacila na koljena velika svjetska gospodarstva i navela investitore da razmišljaju o alternativnim načinima ulaganja. To je najbolje objasnio Scott Minerd iz Guggenheim Investmentsa, koji je u intervjuu za Bloomberg rekao da će se bitcoin popeti na vrtoglavih 400 tisuća dolara.

image

 

"Naši podaci pokazuju kako bi bitcoin trebao vrijediti 400.000 dolara", smatra Minerd. "To se temelji na nestašici i relativnom vrednovanju stvari kao što su zlato i postotak BDP-a. Bitcoin ima slične atribute kao zlato i neobičnu vrijednost u smislu transakcija."

Precijenjen za 50 posto

Ulagač u kriptovalute Tyler Winklevoss ide još i dalje te tvrdi da će inflacija i Metcalfeov zakon dovesti cijenu bitcoina na najmanje 500 tisuća dolara. Ne slažu se svi da je bitcoin usporediv sa zlatom. Ekonomistica Frances Coppola smatra da trenutačno strah od inflacije potiče ljude da kupuju bitcoin i zlato, ali za razliku od zlata, bitcoin je spekulativno sredstvo što znači da će mu volatilnost biti puno veća.

Analitičar Claude Erb u članku "Bitcoin je baš kao zlato, osim kad nije" objašnjava kako bitcoin tijekom povijesti nije stekao kredibilitet kao zlato, on nije zaštita od inflacije i utočište za investitore. Tvrdi da je, uzimajući u obzir Metcalfeov zakon prema kojemu je vrijednost mreže proporcionalna kvadratu broja korisnika, "poštena cijena" bitcoina oko 12 tisuća dolara.

"Neki od najvećih investitora na svijetu sada imaju samo riječi hvale za bitcoin. To sugerira da ga već posjeduju i nadaju se potaknuti što više ljudi na kupnju i povećanje cijene. Ponekad Wall Streetovi "kitovi" to rade kako bi prodali svoje bitcoine malim igračima po visokim cijenama", rekao je trgovac kriptovalutama Glen Goodman Forbesu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce