VLADA RS I ETMAX 
Potpisani ugovori o koncesijama nevesinjskih solarnih elektrana
Manager BiH 01 travnja, 2023

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor tvrtke Etmax Siniša Maksimović potpisali su ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje sedam velikih solarnih elektrana na području općine Nevesinje u Hercegovini.

 

Koncesije su dodijeljene na 50 godina za solarne elektrane “Nevesinje jedan”, “Nevesinje dva”, “Nevesinje tri”, “Nevesinje četiri”, “Nevesinje pet”, “Nevesinje šest” i “Nevesinje sedam”, procijenje instalirane snage od 50 do 200 MW.

Ukupna instalirana snaga svih sedam solarnih elektrana je oko 500 MW, a ranije je najavljeno kako je projekat vrijedan 880 milijuna KM.

 

VEZANA VIJEST | MANAGER.BA

NA POTEZU INVESTITOR
ETMAX dobio koncesiju, počinje projekt vrijedan 880 milijuna KM

Etmax je prije potpisivanja koncesijskog ugovora u proračun Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 7 milijuna KM. Nakon izgradnje, u proračun će plaćati koncesijsku naknadu od 0,0055 KM po kWh, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u proračun općine Nevesinje.

Ranije je najavljeno kako Etmax planira tijekom 2023. godine u Nevesinju osnovati pogon za proizvodnju dijela opreme za elektrane koji će proizvoditi komponente i za potrebe izgradnje solarnog parka, te tako otvoriti 100 novih radnih mjesta.


Manager.ba


 

Povezani članci

1

Video
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše
IMAM IDEJU
Fascinantno zanimanje urara