INVESTICIJE
Potpisan sporazum za Koridor 5C od 140 milijuna eura
Manager.ba/akta.ba BiH 27 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Riječ je o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara auto-puta na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

 

Ministar financija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu sporazum vrijedan 140 milijuna eura namijenjenih za financiranje izgradnje dvije dionice auto-puta na Koridoru 5C.

Kako je Bevanda rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja, riječ je o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara auto-puta na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

– Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocijevni tunel dužine 3,6 kilometara – precizirao je Bevanda.

Rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina. Bevanda je naveo da je u toku i zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 milijuna eura za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH, a korisnik je Javno poduzeće “Autoceste Federacije”.

EIB u BiH uložio 2,7 milijardi eura

Rivelini je podsjetio da su sredstvima EIB-a do sada izgrađena 82 kilometra auto-puta na Koridoru 5C, te izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa bh. vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

S danas potpisanim ugovorom, EIB je uložio u BiH 2,7 milijardi eura.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je specijalni predstavnik Europske unije u BiH i šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora 5C, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina, javlja Srna.

Tagovi:
Povezani članci

1

2