ZAKONI
Poslodavci će plaćati veće doprinose na ugovore o djelu
Manager.ba/akta.ba BiH 16 listopada, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

"Ostaje zaista nejasno, ako nezaposlena osoba, koja nije ni na evidenciji Službe za zapošljavanje, a radi po Ugovoru o djelu i plaća pune doprinose, uključujući i one za zdravstvo, hoće li imati zdravstveno osiguranje", kazao je Hadžić.

 

Još jedan namet će pogoditi poslodavce. Naime, prema novom prijedlogu Zakona o doprinosima, uvedene su novine koje se tiču Ugovora o djelu.

Za ona lica, koja su nezaposlena, poslodavac će sada biti u obavezi da plati pune doprinose, kao i na Ugovor o radu.

Ako je osoba već negdje zaposlena, u tom slučaju će se plaćati doprinosi za PIO. 

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je ova odluka s jedne strane pozitivna jer se smanjuju razlike u obavezama između ove dvije vrste ugovora, ali je potrebno da se i izjednače prava, konkretno da se uplate za PIO vrednuju i ona koje su nezaposlene, ali i onima koji su već zaposleni i da se tako poveća osnovica za obračun penzija.

"Ostaje zaista nejasno, ako nezaposlena osoba, koja nije ni na evidenciji Službe za zapošljavanje, a radi po Ugovoru o djelu i plaća pune doprinose, uključujući i one za zdravstvo, hoće li imati zdravstveno osiguranje", kazao je Hadžić.

Pojasnio je kako su izmjene Zakona o doprinosima kojima su obuhvaćene i navedene neophodne da se privreda rastereti i kako bi se stvorio ambijent za povećanje plaća radnika i time usporilo iseljavanje ljudi iz BiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH su nam kazali kako su se u prvobitnim pregovorima s Vladom FBiH protivili određenim odredbama, međutim njihovi posljednji amandmani ne uključuju i reagiranja na ovaj član.

Stoga je jasno da će se prema Prijedlogu zakona, doprinosi na ugovor o djelu plaćati više nego što je to trenutno.

"Prema članu 30. Prijedloga zakona, za ugovor o djelu će se plaćati 18,5 posto za PIO i 13,5 posto za ZO. S tim da, ako je radnik zaposlen po drugom osnovu, plaća se samo 18,5 posto za ugovor o djelu, a ne plaća se doprinos za zdravstveno osiguranja (ZO), što znači da ugovor o djelu za nezaposlene radnike koji nisu osigurani po bilo kojem odnosu iznosi ukupno 32 posto", pojasnili su nam u Udruženju poslodavaca, napominjući kako se do sad plaćalo  četiri posto za ZO i šest posto za PIO.

Tagovi:
Povezani članci

1

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana