VELIKA KLADUŠA
Posao dobio 21 radnik, bit će ga za još stotinu
Manager.ba/nezavisne.com BiH 18 lipnja, 2018

U Velikoj Kladuši s radom je započela tvornica za izradu konfekcije "Ateks" u kojoj je trenutno zaposlen 21 radnik i mahom se radi o ženskim osobama, a prema planovima u ovom proizvodnom pogonu u narednom periodu zaposlenje bi trebalo dobiti još 100 lica.

Početni asortiman obuhvaća proizvodnju zaštitne opreme i radnih odijela, a planira se i proizvodnja modne konfekcije, posteljine i kuhinjskh krpa.

Ono što je zanimljivo jeste da se radi o investiciji koja je realizirana sredstvima Javnog komunalnog preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše u sklopu strategije razvoja lokalne privrede preko javnih preduzeća.

Na ovakav način, od dolaska Fikreta Abdića na mjesto načelnika te općine, pokrenuta je tvornica četaka "Bosanka", nekoliko poljoprivrednih apoteka, građevinska operativa i benzinska pumpa.

Podsjetimo, Abdić je prije godinu dana predstavio svoju viziju ekonomskog razvitka Velike Kladuše u naredne četiri godine.

On je tada istakao kako ekonomski razvitak ove općine planira generirati kroz razvoj javnih preduzeća, otvaranje novih djelatnosti i radnih mjesta.

"Nijedan od naših poduzetnika nije spreman da uđe u ozbiljnije investicije, jer jednostavno nemaju kapaciteta ni tržišta. To sam uvidio kroz brojne razgovore s njima. Jedino rješenje je da putem javnih preduzeća mi učinimo neke napore i poteze", pojasnio je tada Abdić, te istakao kako su za ove potrebe u budžetu općine planirana dva miliona maraka.

O ovom Abdićevom razvojnom konceptu negativno mišljenje dao je veliki broj ekonomskih analitičara, smatrajući da je on zastario i anahron.

Prema njihovom mišljenju, u ekonomskoj teoriji i praksi mnogo puta do sada je dokazano da javna poduzeća ne mogu konkurisati privatnim a da iza njih ne stoji raskošni budžet, određena protekcija ili postojanje zakonskog monopola.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo