PFAS NIJE NEPOBJEDIV
Pooštreni standardi dozvoljenih zagađenja pitke vode
Manager Svijet 12 svibnja, 2024

Čelnici Xylem-a potvrdili su kako su dostupna tehnološka rješenja koja razine zagađanja PFAS-om smanjuju ispod dozvoljene razine. 


Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih američkih država (EPA) nedavno je donijela uredbu kojom ograničava određene polifluoroalkilne tvari (PFAS) u pitkoj vodi. PFAS, poznate kao "vječne kemikalije", umjetne su kemikalije koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima, a iznimno su teško razgradljive u okolišu. Kako bi olakšala provedbu propisa EPA je najavila skoro milijardu dolara poticajnih sredstava za provedbu PFAS testiranja, tretmane u javnim vodovodnim sustavima i pomoć vlasnicima privatnih bunara u rješavanju PFAS kontaminacije.

Uredbom se vodovodna poduzeća obvezuju smanjiti razine zagađenja PFAS-om i redovno obavještavati javnost o njima. EPA procjenjuje kako će između 4.100 i 6.700 javnih vodovodnih sustava – koji opslužuju oko 105 milijuna ljudi – morati odmah poduzeti mjere za smanjenje PFAS-a do propisanih standarda.

 

Što su to perfluoroalkilne kemikalije (PFAS) i zašto su opasne?

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) velika su skupina tisuća sintetičkih kemikalija čije su primjena u društvu i pojavnost u prirodi jako raširene. 

Sve kemikalije iz te skupine sadržavaju veze ugljika i fluora, jednu od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji, koja im omogućava da budu otporne na razgradnju pri uporabi i u okolišu. Većina kemikalija iz skupine PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja. 

Onečišćenja PFAS-ima često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu. Čišćenje kontaminiranih područja tehnički je zahtjevno i skupo. Ako se ispuštanje PFAS-a nastavi, te kemikalije i dalje će se akumulirati u okolišu, pitkoj vodi i hrani.
 

 

Koja su rješenja na raspolaganju

Radhika Fox, viša savjetnica u Xylemu i bivša pomoćnica direktora Odjela za vode EPA i Snehal Desai glavni direktor za razvoj i inovacije Xylema, govorili su o posljedicama novog pravila na vodovodna poduzeća, i zaključili kako dokazana rješenja mogu podržati usklađenost s novom uredbom i zaštititi korisnike njihovih vodovoda.

"Vodovodni sustavi imat će tri godine za testiranje i praćenje kako bi vidjeli koliko PFAS ima u vodi za piće i prelazi li njihova količina maksimalno dozvoljene razine, te obavijestiti javnost što su pronašli. "Ako otkriju PFAS na višim razinama, moraju postaviti tehnološko rješenje, poboljšati infrastrukturu i prečišćavati vodu kako bi se riješili tih PFAS-ova unutar pet godina." rekla je Fox.

"Dobra vijest je kako postoje rješenja koja mogu pomoći, smanjiti razinu PFAS-a na dozvoljenu, ako ne i niže", rekao je Desai. Dodao je kako najbolje tehnologije koje su trenutno dostupne za rješavanje problema PFAS uključuju granulirani aktivni ugljen i smole za ionsku izmjenu, a postoje slučajevi gdje je primjenjiva i reverzna osmoza.

Generalni zastupnik i distributer Xylem-ovog brenda Wedeca u Bosni i Hercegovini je Nobel Corporation.


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu