MATE RIMAC
Ponosan sam što smo ostali u Hrvatskoj, ali mislim da je to bila moja velika greška
Manager Regija 03 veljače, 2023

- Nisam htio da napustimo Hrvatsku. Ponosan sam na to. Uvijek sam izravan, mislim da je to bila moja velika greška. Sada talenti i profesionalci iz cijelog svijeta dolaze ovdje raditi za nas. Ali, moj život je puno teži jer to radimo u Hrvatskoj...

 

U Zagrebu je održan 10. Bug Future Show, popularna konferencija o tehnološkim trendovima i IT industriji.  Poseban gost bio je Tim Stevens koji je na pozornici BFS-a održao i intervju uživo s Matom Rimcom. U svom razgovoru sa Stevensom, Rimac se prisjetio kako je uopće došao u poziciju da preuzme slavni luksuzni brend automobila piše Večernji list. 

- Ispočetka nisam bio svjestan da misle ozbiljno: Mislio sam da je to neka greška u matrici. Znate ono mačka je prošla dvaput, to nije stvarnost. Jednog dana sada već više od prije tri godine sletio sam u München i dobio sam mail od čovjeka iz Porschea. Kaže 'Mate kada si sljedeći put u Njemačkoj javi se, želim s tobom pričati o Bugattiju'. Odgovorio sam mu da sam baš tu i sljedeći dan smo se našli. Razgovarali smo o modelima Bugattija, puno se pričalo da će sljedeći model biti električni, i usred razgovora mi čovjek kaže 'A Mate, što misliš da ti preuzmeš kompaniju'. Ja sam mislio da sam krivo čuo pa nisam ništa ni odgovorio, ma bio sam siguran da sam krivo čuo. I onda je prošlo dva mjeseca i čovjek mi se opet javi 'Pa Mate nisi mi još ništa odgovorio'. Aha, mislio si ozbiljno... Onda smo počeli ozbiljnije razgovarati i tri godine poslije smo finalizirali dogovor - ispričao je Mate Rimac. 

Većina razgovora vodila se o kompaniji Rimac i kako ju je Mate uspio zadržati u Hrvatskoj unatoč brojnim investitorima koji su ga nagovarali da preseli kompaniju. Rimac je pojasnio da su potrebne godine razvoja za pokrenuti i usavršiti tvorničku liniju u automobilskom biznisu, i kako su među rijetkim tvrtkama u svijetu koje su to uspjele učiniti unutar 10 godina od "projekta u garaži" do prave tvorničke proizvodne linije. 

Ponosan sam što je kompanija ostala u Hrvatskoj, iako bi mi život bio lakši da nije

- Kad sam pokretao kompaniju bio sam vrlo tvrdoglav. Htio sam zadržati biznis u Hrvatskoj. Imali smo toliko teških situacija da se znali činiti da nećemo uspjeti. Neki rani zaposlenici znaju koliko smo imali teških razdoblja, da nismo mogli plaćati ni najam. Investitori su nam znali reći - ako premjestite kompaniju, uložit ćemo u vas. Ali, nisam htio da napustimo Hrvatsku. Ponosan sam na to. Sada imamo ovdje 2000 ljudi. I dalje sam ponosan što ovo radimo u Hrvatskoj, ali zapravo da budem posve iskren mislim da je to bila moja velika greška. Uvijek sam izravan. Bilo bi toliko lakše da smo činili ovo negdje drugdje. Ali, sretan što jesmo baš u Hrvatskoj  izgradili kompaniju, i želimo pokazati da jesmo hrvatska kompanija, da razvijamo tehnologije svjetske klase baš ovdje. Sada talenti i profesionalci iz cijelog svijeta dolaze ovdje raditi za nas. Ali, moj život je puno teži jer to radimo u Hrvatskoj. Nadam se da sam donio dobru odluku, a želim i doprinositi ekosustavu u Hrvatskoj. Kada bih se mogao vratiti u vrijeme, vjerojatno bih drugačije odlučio  - poručuje danas Mate Rimac. 

Večernji list / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Savjeti