POZITIVAN PRIMJER
POKRENUTO 9 BIZNISA: Otvara se eko selo u blizini Žepča
Manager.ba/akta.ba BiH 12 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Dragana Mrkonjić, u Ljubatovićima u blizini Žepča pokrenut će eko-agro seoski turizam zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je pokrenuo USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u suradnji s lokalnim zajednicama.

Riječ je o gazdinstvu koje je smješteno u prirodnom okruženju. Posjetitelji, prvenstveno oni najmlađi, moći će vidjeti različite vrste životinja, probati i kupiti eko proizvode i provesti vrijeme izvan gradske gužve.” istakla je Dragana tijekom ceremonije potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u suradnji s Općinom Žepče osigurao je 80.000 KM za pokretanje biznisa.

“Za mene je ovo devet veličanstvenih i hrabrih žena. Ponosan sam na njihovu hrabrost da uđu u svijet biznisa i siguran sam da će biti motivacija i drugim sugrađankama. Općina Žepče već dugo ulaže u zapošljavanje, a posebno je značajno podržati pokretanje vlastitih biznisa.”  istakao je načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

 

 

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 160 biznisa.

“Dodatnu vrijednost ovom modelu pružanja podrške daje činjenica da u cijelom procesu sudjeluje i lokalna zajednica, al i da ne govorimo samo o financijskoj podršci već i mentorskoj. Značajno je da se korisnice imaju kome obratiti i dobiti podršku tijekom prve godine poslovanja.” naglasio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

U Općini Žepče pokrenuto je devet biznisa u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Tagovi:
Povezani članci

1

2