PROJEKTI
Pogledajte kako bi trebao izgledati banjalučki kongresni centar
manager.ba/akta.ba BiH 25 rujna, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Cosmos Architecture, međunarodna arhitektonska firma sa sjedištem u Milanu, Madridu i Šangaju predstavila je kako bi trebao izgledati novi kongresni centar u Banjaluci.

 

Kako je navedeno na archdaily, projekat ustvari predstavlja inovativne arhitektonske paradigme uz urbani identitet.

Dio ove zgrade pruža dinamičnu interakciju između banjalučkog grada i ponuđenih kulturnih aktivnosti.

Želeći da obnovi gradsku četvrt, prijedlog je "zajednički ekosistem koji omogućava razgovor različitih sfera kulture", te okuplja umjetnike, posjetitelje i zajednicu ovog grada.

Mogu se primijetiti, kako se navodi, fleksibilni otvoreni prostori, te se privremene postavke lako sastavljaju i rastavljaju i mogu se, u skladu s tim, brzo zamijeniti u skladu sa događajem.

Cilj projekta je aktivacija okoline, te stvaranje veza između prošlosti i budućnosti.

Ovaj projekat predstavlja novo hibridno okruženje, a sam dizajn se sastoji od karakteristika Banjaluke i naslijeđa, poput otvorenih zgrada.

Ovaj kongresni centar bi, prema pisanju, trebao ukloniti te fizičke razlike i bilo kakve razdvojenosti na nivou urbanog društvenog života, te otvoriti nove načine razmišljanja i korištenja javnog okruženja.

Kako su napisali na svojoj stranici, dizajn novog kongresnog centra u Banjaluci inspirirao je ovu kompaniju da kreira zgradu koja je prilagodljiva, interaktivna i dostupna svima.

 

 

 

Tagovi:
Povezani članci

1

2