NAGRADE
Pet bh. kompanija i institucija dobilo certifikat "Izvrsnost u različitosti"
manager.ba/akta.ba BiH 05 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Nakon detaljne analize stanja, intervjua s menadžmentom i zaposlenim osobama u kompaniji, podaci se analiziraju i producira se izveštaj koji sadrži detaljne preporuke koje kompanija ili institucija treba ispuniti da bi uspješno implementirala ove politike i prakse.

 

Pet bh. kompanija i institucija, Klika, Unija, Orbico Beauty, McCann i Univerzitet SSST, danas je dobilo certifikat 'Excelling in Diversity' ili 'Izvrsnost u različitosti', čime je potvrđeno da pružaju jednake prilike i uvjete za rad svim skupinama društva, bez obzira na njihove individualne karakteristike i socijalni status.

Pionirima u kreiranju radnog mjesta, u skladu s najboljim svjetskim standardima diverziteta i inkluzije, certifikate su uručili predstavnici organizacija koje promoviraju i svakodnevno rade na poboljšanju ljudskih prava - Sarajevski otvoreni centar (SOC), Otaharin i Fondacija 787, koje su okupljene u D&I koaliciju.

“Sretni smo da danas svjedočimo tome da postoje komanije i institucije koje mare za položaj marginaliziranih skupina u našem društvu. Dobijanjem certifikata one naglašavju da su nam saveznici koji mogu umnogome utjecati na promjenu društvene svijesti i biti predvodnici u osiguravanju potpune inkluzije, pružanjem jednakih prilika za rad marginaliziranim skupinama društva, baš kao i onima koje to nisu. Danas smo bh. javnosti pokazali da postoje oni koji su spremni naše različitosti pretvoriti u snagu koja jača bh. ekonomiju", naglasila je Aida Malkić, rukovoditeljica programa SOC-a.

Prvi korak u procesu certificiranja je da se kompanije i institucije obrate D&I koaliciji sa željom da se reformiraju i posluju u skladu s najboljim svjetskim praksama. Metodološkim pristupom, koji je osmišljen tako da sve kompanije mogu sudjelovati u procesu, nevezano za veličinu, sektor ili razvojni stupanj, propisuju se koraci do certificiranja.

Nakon detaljne analize stanja, intervjua s menadžmentom i zaposlenim osobama u kompaniji, podaci se analiziraju i producira se izveštaj koji sadrži detaljne preporuke koje kompanija ili institucija treba ispuniti da bi uspješno implementirala ove politike i prakse.

"Uvijek je dobro biti predvodnik promjena, a kada one vode boljitku društva i položaja naših građana, zadovoljstvo je time veće.  Kao kompanija koja kroz rad za naše klijente aktivno utječe i kreira socijalni i kulturološki kontekst tržišta, neophodno je obuhvatiti perspektive svih građana, a bogatstvo različitosti naših uposlenika u velikoj mjeri podstiče kreativnost i inovativnost koji su okosnica uspješnog poslovanja.  Raduje nas da smo prepoznati kao kompanija koja je u svoje poslovanje utkala inkluziju i pozivamo i ostale privredne subjekte da se ozbiljnije pozabave ovom temom kako bismo zajednički kreirali kvalitetnije tržište i nove prilike za sve", zaključuje Vesna Vlašić Jusupović, direktorica agencije McCann Sarajevo.

Koalicija D&I, kao i kompanije i institucije koje su dobile certifikat 'Izvrsnost u različitosti' pozvali su ostale bh. kompanije i institucije da se prijave za proces certificiranja, jer izvrsnošću u implementiranju standarda diverziteta i inkluzije mogu postići najbolje rezultate u svom poslovanju i biti prepoznati kao lideri društvenih promjena.