NAKON KOTORA, HERCEG NOVI I CETINJE
Panoramske žičare postaju prepoznatljivo obilježje crnogorskog turizma
Manager Regija 26 rujna, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

 

Dionica od Kotora do Lovćena je u uporabi, planira se nastavak do Cetinja, a i Herceg Novi kreće u realizaciju izgradnje svoje panoramske žičare.


U tijeku je izrada idejnog rješenja za panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, koju bi trebala graditi podgorička tvrtka Novi Volvox. Istovremenu teku aktivnosti na pripremi nastavka gradnje žičare od Kotora do Cetinja.

Panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradit će podgorička tvrtka Novi Volvox, a trenutno se radi na idejnom rješenju za ovaj 9,88 milijuna eura vrijedan projekt, objavila je Uprava za kapitalne projekte (UKP) Vijestima. Početna stanica žičare bit će kod Karaule u Sutorini, a krajnja kod crkve u Ilinici.

Novi Volvox i Leitner su koncesijskim ugovorom izgradili i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u srpnju ove godine. Žičara je u komercijlnoj uporavi d lokaliteta Dub u Kotoru do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Konzorcij je dobio koncesiju na ovu dionicu od države na razdoblje od 30 godina.

Isti konzorcij obznanio je zanimanje i za nastavak gradnje žičare od Kotora do Cetinja s međustanicom na Ivanovim koritima.

“S obzirom kako se radi o prilično zahtjevnoj investiciji, angažirali bi najbolje stručnjake iz Leitnera, kako bi izvršili detaljnu analizu ovog projekta i predložili određene modalitete suradnje. Nakon toga, bili bi u prilici razgovarati s predstavnicima nadležnih institucija o mogućnostima realizacije ovog dijela projekta”, kazao je Vijestima izvršni direktor tvrtke Žičara Kotor - Lovćen Predrag Poček.

Prema Vladinom koncesijskom aktu, za realizaciju projekta Žičara Kotor - Cetinje iz 2015. godine trasa žičare je podijeljena u tri dijela sa četiri određene lokacije terminala - Dub, Kuk (međustanica), Ivanova korita (međustanica) i Cetinje, ukupne duljine od oko 15 kilometara.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu