ZANIMLJIVOSTI
Pametni kontejneri pomažu da Banja Luka postane čistija
manager.ba/indikator.ba BiH 11 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
indikator.ba

Informacije koje senzori prikupljaju se šalju komunalnoj službi koja se bavi odvozom otpada i na osnovi tih informacija komunalna služba može da radi proračune, mijenja rute, ili radi optimizaciju svojih troškova, kao i da adekvatno upravlja svojim resursima.

 

Kompanija Planet soft je u okviru inovacijskog izazova "Banja Luka – grad budućnosti" koji su financirali UNDP, Grad Banja Luka i Ministarstvo za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske, implementirala projekt pametnog upravljanja otpadom koji predstavlja olakšanje za sudionike u lancu proizvodnje i uklanjanja otpada.

Projekt "Smart Waste Management" jedan je od 10 koji su prošle godine dobili potporu, a iz Planet Softa navode kako njime žele pozitivno utjecati na svijest građana da grad Banja Luka bude čistiji i poželjniji za život.

Kako objašnjava Ana Stevandić, projekt menadžer Planet Softa, pametno upravljanje otpadom se u suštini svodi na postavljanje senzora u kontejnere koji očitavaju količinu otpada koja se nalazi u kontejneru nezavisno od vrste otpada.

Informacije koje senzori prikupljaju se šalju komunalnoj službi koja se bavi odvozom otpada i na osnovi tih informacija komunalna služba može da radi proračune, mijenja rute, ili radi optimizaciju svojih troškova, kao i da adekvatno upravlja svojim resursima.

- Svi senzori koji su postavljeni imaju u svom sistemu alarme koji se aktiviraju kada dođe do požara i također su otporni na vremenske uvjete kao što su visoke i niske temperature ili kiša. Lokacije na koje su postavljeni senzori su precizno mapirane kako bi se senzori postavili u kontejnere gdje je najveća frekventnost i samim tim od običnih kontejnera smo dobili pametne kontejnere, kazala je Stevandić.

Cijeli koncept funkcionira pomoću web aplikacije koju koriste firme za odvoz otpada, kao i gradska uprava koja vrši monitoring i web i mobilne aplikacije koju koriste građani, a na osnovu koje mogu da vide ukratko gdje se nalazi najbliži kontejner i kolika je njegova popunjenost. Ako je popunjen da potraže drugi najbliži.

- Naša želja je da ovim projektom učinimo da grad bude čist, da bude na ponos svima nama, kada turisti dođu kojima se sigurno Banja Luka može pohvaliti, da vide jedan grad koji zrači onim čime treba da zrači, a to su zelenilo i čiste saobraćajnice, kaže Milan Plavšić, menadžer prodaje Planet Softa.

Putem aplikacije Smart waste građani mogu da ne samo da dobiju informacije gdje se nalazi najbliži kontejner u koji mogu da odlože otpad nego i da dostave povratne informacije tako što pošalju svoje prijave o pretrpanosti kontejnera, a mogu da dostave i fotografije.

Rezultati ankete koja je rađena u mjesnim zajednicama Lazarevo 1 i Lazarevo 2 u kojima su postavljeni senzori u kontejnere govore da više od 80 posto Banjalučana želi da koristi aplikaciju Smart waste te da aktivno sudjeluje u slanju povratnih informacija s terena.

U okviru inovacijskog izazova "Banja Luka - grad budućnosti" od 58 pristiglih prijedloga odabrana je implementacija njih 10, a osim pametnog upravljanja otpadom tu su i digitalizacija upravljanja gradskim zelenim površinama, pametni sistem javne rasvjete, inteligentni gradski prijevoz, upravljanje prometom i cestama, platforma za e-trgovinu za podršku ruralnim područjima u Banjoj Luci, kao i digitalna razmjena informacija za građane i turiste.

Ukupan iznos sredstava koja ulažu UNDP, Grad Banja Luka i Ministarstvo za naučni i tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo iznosi 500.000 KM.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: