DANI BEČA U SARAJEVU
Pametni gradovi su industrija 21. stoljeća
Manager.ba/PoslovneNovine BiH 03 srpnja, 2018

Manifestacija “Dani Beča u Sarajevu”, koja je otvorena sinoć na Trgu djece Sarajeva, donijela je gradu na Miljacki atmosferu muzičkog festivala Donauinselfesta, a DJ Febration je svojim nastupom pokazao zašto je proglašen mladom muzičkom nadom u Austriji.

Tema ovogodišnje manifestacije Dani Beča je „Smart city“, a bit će predstavljena iskustva i pozitivne prakse Grada Beča o temama: energetska efikasnost, biciklističke staze, saobraćaj u mirovanju, start-up inovacije, primjena modernih i pametnih rješenja u lokalnoj zajednici.

U okviru manifestacije, danas je hotelu Europe održana i naučna konferencija pod nazivom “Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost”.

”Komunikacija između dva grada preko Eurocomm-PR ima veliku dinamiku i značaj za oba grada”, kazala je Berina Filipović-Kulenović, direktorica ovog predstavništva.

Zastupnik bečkog Pokrajinskog parlamenta i bečki gradski vijećnik Marcus Schober istaknuo je kako je ”važno da se povezujemo i da Smart city prenesemo u Sarajevo”.

”Trebamo se povezivati i na evropskom nivou. Da nismo imali utjecaje iz Evrope, ni Beč se ne bi razvio. Zato su iskustva sa drugim gradovima jako bitna. Tako ćemo i mi razvijati dijalog i prenositi ideje. Za pet godina bit će ovdje veliki razvoj, a za deset još veći. Ukoliko se danas ne pripremimo za to, onda ćemo imati velikih problema”, smatra Schober.

Prisutnima se potom obratio i Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

”Grad Beč proglašen je za grad sa najboljim kvalitetom za život. Siguran sam da i naš grad može biti pametni grad, a tu je potrebna perspektiva kulturnog i obrazovnog procesa. Inicijativu Beča treba shvatiti kao inicijativu mladih, ambicioznih ljudi koji ovdje žele prenijeti svjetske ideje”, istaknuo je Šarić.

Zaključak je da su pametni gradovi industrija 21. stoljeća, a oni su trend s obzirom na to da njima upravljaju građani, a ne korporacije. Beč je napravio briljantan rezultat i čak 70 posto populacije živjet će u gradovima, koji moraju postati samoodrživiji kako bi pružili kvalitetan život svojim građanima.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo