NOVOSTI
Ovo su datumi do kada privrednici moraju zamijeniti fiskalne kase
manager.ba/akta.ba BiH 24 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Kao opći kriterij za zamjenu fiskalnih sistema primjenjuje se godina inicijalne fiskalizacije fiskalnog sistema koja se određuje prema datumu donošenja Rješenja o inicijalnoj fiskalizaciji fiskalnog sistema.

 

U "Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine", broj 74/21 od 17.09.2021. godine je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji stupa na snagu 25. rujna/septembra 2021. godine.

Uporište u novom pravilniku nalazi se u Zakonu o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09) Pravilnik je donijet na osnovu člana 51. stav 3. tačka p) i stav (4), i člana 62. Zakona.

Time su privrednici opterećeni dodatnim nametom, a radi unaprijeđenja i razvoja informacijskih tehnologija.

Podsjetimo, Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine kako se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima.

Iako je odbijen, federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji je objavljen u pomenutim Službenim novinama FBiH.

U srpnju/julu prošle godine objavljen je Pravilnik o fiskalnim sistemima. Iz ministarstva je tada saopćeno da se njim ne stvara obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. siječnja/januara 2021. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja. 

U novom Pravilniku su dati rokovi za zamjenu fiskalnih sistema.

Kao opći kriterij za zamjenu fiskalnih sistema primjenjuje se godina inicijalne fiskalizacije fiskalnog sistema koja se određuje prema datumu donošenja Rješenja o inicijalnoj fiskalizaciji fiskalnog sistema.

Dakle, ovim pravilnikom propisuje se dinamika zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, rok za zamjenu kasa, zavisi od toga kada je privredni subjekat fiskalizovan.

  • Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 23.08.2010. godine do 31.12.2013. godine, izvršiće se zaključno sa 30.06.2022. godine.
  • Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01.01.2014. godine do 31.12.2017. godine, izvršiće se zaključno sa 30.06.2023. godine.
  • Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01.01.2018. godine do 01.09.2021. godine, izvršiće se zaključno sa 30.06.2024. godine.

 

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Tagovi: