PROJEKTI
Ove bh. kompanije grade vjetroelektranu Podveležje
manager.ba/akta.ba BiH 13 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

U ovaj projekt Elektroprivreda BiH investirala je milijun KM, a osim potreba lokalnog stanovništva, zadovoljene su i potrebe transporta zahtjevne i specifične opreme iz Luke Ploče do gradilišta na podveleškom platou. 

 

Vjetroelektrana "Podveležje" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, projekt je od obostranog interesa i koristi za lokalnu zajednicu i Elektroprivredu BiH.

Još u fazi priprema za izgradnju, lokalna zajednica je ostvarila direktne financijske efekte. Za projekte unapređenja zaštite okoliša i životnog standarda stanovništva, Elektroprivreda BiH je Gradu Mostaru uplatila milijun KM, a uplaćena je i jednokratna koncesivna naknada u iznosu milijun i 10 tisuća KM. 

Zajedničkim djelovanjem Elektroprivrede BiH i Grada Mostara, definiranim Programom o međusobnoj suradnji s ciljem realizacije Vjetroelektrane "Podveležje", rekonstruirana je dionice lokalnog puta Podvelež - Šipovac - Okolište u dužini 2,5 km.

U ovaj projekt Elektroprivreda BiH investirala je milijun KM, a osim potreba lokalnog stanovništva, zadovoljene su i potrebe transporta zahtjevne i specifične opreme iz Luke Ploče do gradilišta na podveleškom platou. 

"Oprema za Vjetroelektranu je veoma teška i van standardnih gabarita. Samo jedna lopatica vjetroagregata je duga preko 50 metara i teška više od 11 tona, tako da smo na više lokacija ove saobraćajnice morali uraditi detaljne rekonstrukcije horizontalnih krivina, te izmještanje stubova niskonaponske mreže", ističe član Stručnog tima za realizaciju LOT-a 3 - VE "Podveležje" Elvedin Borovina. 

Angažman mostarskih kompanija HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga na izgradnji pristupnih puteva, servisnih  saobraćajnica i montažnih platoa za 15 vjetroagregata, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 5,2 milijuna KM (s PDV-om), te rekonstrukciju lokalnog puta, potvrda su pozitivnog efekta provedbe projekta na razvoj lokalne privrede.

U realizaciji dosadašnjih i trenutnih aktivnosti na gradilištu, angažirane su i druge kompanije iz Mostara, te sarajevske i tuzlanske (Geoing d.o.o., Građevinski istražni centar d.o.o., Tehnozaštita d.o.o. i IGH iz Mostara, Winner d.o.o., Minersko d.o.o. i IPSA d.o.o. iz Sarajeva, te Umel d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. iz Tuzle). 

Puštanjem objekta Vjetroelektrane u pogon lokalna zajednica će imati godišnje prihode po osnovu koncesivne naknade u iznosu 2,5 posto od ostvarene proizvodnje u toku godine, po osnovu poreza na dobit, drugih poreza, naknada i doprinosa. Na ovaj način financijska osnova za razvoj lokalne zajednice i Federacije BiH biće značajno poboljšana. Neće izostati ni pozitivne refleksije na razvoj infrastrukture i turizma, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH. 

Elektroprivreda BiH je i ovim projektom potvrdila da je društveno odgovorna kompanija, koja u svoje poslovanje i razvojne planove integrira brigu o društvu, razvoju društvene zajednice, brigu o okolini i njenoj zaštiti. 

"U realizaciji projekta Vjetroelektrana Podveležje, slijedili smo pozitivne primjere svjetske prakse u senzibiliziranju javnosti uspostavom partnerskih odnosa s lokalnom zajednicom. Istraživanja provedena u pojedinim državama pokazuju da je uspješnost lociranja novih objekata gotovo proporcionalna stupnju suradnje ostvarene između elektroprivrednih kompanija i lokalnih zajednica", navodi rukovodilac Službe za komunikacije u Elektroprivredi BiH Midheta Kurspahić. 

Uvažavajući interese lokalne zajednice čija je podrška i aktivno učešće od krucijalne važnosti za realizaciju projekata, Elektroprivreda BiH u provođenju pripremnih aktivnosti, programe međusobne suradnje uspostavlja i s drugim gradovima i općinama na čijim područjima je započeta ili planirana izgradnja novih proizvodnih objekata.

Tagovi:
Povezani članci

1

2