Pročitajte u qLife-u
OTAC NACIJE MAHATMA GANDHI: Djela su njegovo najsnažnije oružje
Manager.ba Regija 11 veljače, 2019
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Iz sadržaja časopisa za liderstvo i organizacijski razvoj qLife „KLASICI VI“ (Zima, 2019.)

Mahatma Gandhi, indijski političar, „otac nacije“ koji se za neovisnost Indije izborio nenasilnom revolucijom, jedan od najvećih lidera dvadesetog i dvadesetprvog stoljeća.

Jedna od najvećih osoba dvadesetog stoljeća, a možda i cijelog tisućljeća, Mohandas Karamchand Gandhi rođen je u Indiji u državi Gujarat, 2. listopada 1869. godine, a ubijen je u atentatu 30. siječnja 1948. godine.

Iako je on sam sebe smatrao neuspješnim liderom, javnost ga drži jednim od najvećih vođa dvadesetoga stoljeća. 

Pored snažne karizme, Gandhija je krasila naglašena promišljenost i analitičnost.

Iako je u velikoj mjeri bio "proizvod svoga vremena", Gandhi je nadahnuće crpio iz drevnih spisa, ponajviše iz Bhagavad-Gite napisanoj prije nekoliko tisuća godina.

Gandhi je bio političar, pisac, intelektualac te sjajan govornik.

Unatoč tome što je zacijelo riječ o kompleksnoj osobnosti, za Gandhija se može kazati da je bio čovjek koji je vjerovao u jednostavnost. 

 

Odakle započeti analizu njegova liderskog stila, sposobnosti i rezultata?

 

S obzirom na to da je Gandhi uvijek naglašavao kako su "djela njegovo najsnažnije oružje“, ako želimo razumjeti njegov stil vodstva prethodno moramo proučiti detalje njegova života.

Početak tog istraživanja ujedno je i kraj - Gandhija je narod prozvao „Mahatma“ što u prijevodu znači „velika duša“, te „Bapu“ što u prijevodu znači „otac“ - ne samo u Indiji već u cijelome svijetu. 

 

 

Obiteljsko porijeklo

 

Gandhi je rođen u hinduističkoj obitelji minornog političkog utjecaja čija su se vjerovanja temeljila na jainizmu (etički sustav obilježen ahimsom: nenasiljem u mislima, riječima i djelima - op. ur.), te u kojoj se nije jelo meso.

Gandhijev djed, a kasnije i otac, obnašali su dužnosti načelnika malog državnog okruga.

Zanimljivo je napomenuti da riječ "gandhi" na jeziku gujarati znači "trgovac".

U brak je stupio kao trinaestogodišnjak, a otac mu je preminuo kad je napunio šesnaest.

Očeva smrt veoma ga je potresla, ponajviše zbog toga što nije bio u mogućnosti provesti s njime njegove posljednje dane života jer se sa suprugom preselio na drugi kraj Indije. 

Nakon povratka u Indiju, po završetku kratke i neuspješne epizode u jednom odvjetničkom uredu, Gandhi 1893. godine seli u Južnoafričku Republiku kako bi savjetovao jednog uglednog člana indijske muslimanske zajednice. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Vlastiti primjerak zimskog izdanja qLife-a možete naručiti putem OVOG LINKA.

 

O autoru: 

 

 

Mick Yates, poslovni savjetnik, publicist i profesor na Leeds Business School. Osnivač i urednik popularne mrežne stranice LeaderValues, www.leader-values.com, koja se bavi pitanjima etike i strategije u kontekstu liderstva i menadžmenta. 

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo