SAVJETI | 10 SAVJETA KAKO SE OPUSTITI
Oslobodite se straha od intervjua
manager.ba/hocu.ba 06 veljače, 2023

Strah od razgovora za posao može biti ozbiljna prepreka u trenucima kada tražite posao, a ako patite od ozbiljne anksioznosti i nervoze šansa da dobijete posao je još manja. Sastanak i razgovor s potpunim strancima koji još uz sve to imaju autoritet ocijeniti vas, razgovor o sebi i u konačnici ocjena i procjena vaših vještina i znanja, ali i izgleda i ponašanja – sve su to okidači koji mogu dovesti do velike anksioznosti.

 

Kako prodati svoje znanje ako vam je u istom trenutku samo jedno na pameti – kako što prije napustiti prostoriju i pobjeći?

Postoje lijekovi koji mogu ublažiti anksiozni poremećaj i tjeskobu i važno je potražiti pomoć ako se s ovim stanjem susrećete svakog dana. No, postoje i odlične strategije koje možete koristiti za ublažavanje tjeskobe prije samog intervjua.

Ako osjećate nervozu u cijelom tijelu, ukočenost, mučninu u želucu i imate osjećaj kao da ćete izgubiti svijest, na pravom ste mjestu – mi imamo rješenja kako razgovor za posao učiniti manje stresnim, kako se opustiti i zablistati!

Stoga, bez obzira na to imate li dijagnosticiran anksiozni poremećaj ili ste jednostavno osjećate neopisivi strah od razgovora za posao, sljedeći savjeti uvelike će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom i strahom.

1. Budite dobri prema sebi

U trenucima kada se u životu morate nositi s povećom količinom stresa, važno je voditi računa o zdravlju svoga tijela kako biste te trenutke lakše prevladali. Izbjegavajte kofein, dovoljno spavajte i redovito vježbajte ili šećite. Održavanje dobrog zdravlja najvažnije je kada se suočite s potencijalno stresnim situacijama.

2. Vizualizirajte uspjeh

Pronađite miran kutak vaše kuće ili stana u kojem vas nitko neće ometati, zatvorite oči i zamislite da ste ostvarili ogroman uspjeh na razgovoru za posao – dobili ste posao! Kako se osjećate? Vizualizacija uspjeha nije samo pozitivno razmišljanje. Kada se pravilno izvede ona priprema vaš mozak da se ponaša u skladu s onim što ste vizualizirali. Riječ je o tehnici koju koriste profesionalni sportaši kako bi prije natjecanja poboljšali svoje performanse.

3. Smanjite stresne aktivatore

Pokušajte što više smanjiti stres koji ne mora biti povezan s vašim razgovorom za posao. Odjenite udobnu odjeću primjerenu za poslovne prilike i dobro se pripremite prije samog razgovora za posao. Unaprijed isplanirajte koliko vam treba do adrese na kojoj će se održati razgovor i izbjegavajte kašnjenje.

Ako smatrate da je to potrebno, nekoliko dana prije razgovora za posao odradite probnu vožnju i u miru pronađite adresu. U tim trenucima sve nabrojano mogao bi biti još jedan dodatni izvor stresa koji vam ne treba.

4. Istražite

Dobra priprema ublažit će tjeskobu i strah za 50 posto. Prije razgovora za posao istražite buduću tvrtku u kojoj biste željeli raditi i pripremite odgovore na uobičajena pitanja s kojima ćete se sigurno susresti na intervjuu. Obavezno imajte u pripremi odgovor na pitanje – Zašto biste željeli raditi na ovoj poziciji?.

Svaki dio pripreme koji možete učiniti, pomoći će vam da se tijekom intervjua osjećate sigurnije i sposobnije.

5. Ne podliježite pritisku

Ponekad ćete se morati suočiti i sa stresnim situacijama. Bit će osoba koje će vas namjerno suočiti sa stresnim situacijama kako bi vidjele možete li se nositi sa stresom. Možda ćete tada doći u iskušenje da pokleknete i razmišljate negativno: “Oni znaju da se ne mogu nositi s ovim poslom”, “Nisam se nikada trebala prijaviti” ili “Oni me zapravo ne vole, nikada neću dobiti posao”.

Stop! Ako se nađete u takvoj situaciji, pokušajte shvatiti što poslodavac pokušava postići i nemojte se dati uzrujati. Imajte na umu da su ostali kandidati testirani na isti način kao i vi i da to nije odraz vas ili vaših sposobnosti.

Vezani tekstovi:

Sedam savjeta za uspješno vođenje razgovora za posao

RAZGOVOR ZA POSAO: Odgovori na 5 najtežih pitanja za milenijalce

6. Intervjuirajte poslodavca

Razgovori za posao su također prilika za vas da ocijenite potencijalnog poslodavca. Vi odlučujete želite li raditi za njih jednako kao što oni odlučuju žele li da vi radite za njih. Pokušajte razmišljati na ovaj način i vidjet ćete uskoro osjećati manji strah. Postavljajte pitanja koja pokazuju da vas zanima može li se organizacija uklopiti u vaše ciljeve i ambicije u daljnjoj karijeri.

7. Pokušajte smanjiti višak energije

Anksioznost se može projicirati i kada mislite da ste je dobro sakrili. Ako osjećate strah i poriv za meškoljenjem, učinite nešto manje vidljivo što će ispoljiti vaš višak energije. Primjerice, možete nečujno ispod stola istegnuti prste.

8. Ne žurite

Ne morate odmah odgovarati na pitanja. Zastanite prije nego što odgovorite i sredite svoje misli. Ako brinete da ćete tijekom intervjua ostaviti prazninu, uvijek imajte spremnu bilježnicu i olovku i zabilježite ono bitno.

Ovo će vam pomoći da kasnije pogledate svoje bilješke nakon što vam pitanje bude postavljeno. Ako i dalje nemate spreman odgovor recite da želite sabrati svoje misli prije nego što odgovorite.

9. Budite spremni

Dobro pripremljeni sugovornik ima veliku prednost u intervjuu. Osim toga, ako ste dobro pripremljeni i proaktivni, smanjit ćete anksioznost u intervjuu. Ponesite sve što mislite da bi vam moglo zatrebati:

  • Životopis
  • Motivacijsko pismo
  • Pismo preporuke
  • Reference
  • Portfolio radova
  • Certifikate i diplome
  • Bilježnicu i olovku

10. Čestitajte si na uspjehu

Bez obzira na to kako razgovor prošao, čestitajte sebi nakon toga što ste pokušali i dali sve od sebe. Učinite nešto što vas veseli i nagradite se. Na kraju, izbjegavajte razmišljati o tome kako je intervju prošao ili što je moglo proći bolje.

Iako je važno uzeti u obzir ono što je prošlo dobro i ono što biste mogli poboljšati, nemojte se usredotočiti samo na ono negativno jer ćete tako smanjiti samopouzdanje.

Nova istraživanja govore da nije dobro potiskivati tjeskobu i strah, već ih treba osvijestiti i suočiti se s njima. U trenucima kada ste svjesni svoga straha, možete se boriti protiv njega. Prihvatite anksioznost kao dio vas i naučite kako se najbolje s njom nositi.

Ne trebate više jedva čekati kraj razgovora za posao i zbog toga ostaviti loš dojam. Primijenite ove savjete i u trenucima kada osjećate najveći strah od razgovora za posao sjetite se da je to samo jedan razgovor i da je osoba koja sjedi preko puta vas isto samo čovjek. Čovjek koji razumije da se nalazite u stresnoj situaciji.

Kada osvijestite da ste vi osoba koja može i mora diktirati tijek razgovora jer, ipak, tvrtka u kojoj biste željeli raditi imat će velike koristi od vas, vaših vještina i iskustva kojeg ste godinama stekli. Samo hrabro naprijed!

 

zaposlena.hr / manager.ba

 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce