PITKA VODA IZ ZRAKA
Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno
Manager.ba/ekovjesnik.hr Svijet 13 studenog, 2018
Izvor fotografije:
Foto: Skysource / Skywater Alliance

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru.

Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

 

Oponašanje prirode

 

Tim vođen američkim arhitektom Davidom Hertzom razvio je energetski učinkovitu tehnologiju za sakupljanje pitke vode iz zraka, smještenu u kontejneru radi lakšeg transporta.

WEDEW sustav (wood-to-energy deployed emergency water) može proizvesti dvije tisuće litara vode dnevno kombiniranjem hladnog i vrućeg zraka kako bi došlo do kondenzacije, na način jednak nastajanju oblaka u prirodi.

Razvijena u sklopu Skysource/Skywater Alliance partnerstva, ova tehnologija pobjednik je nedavnog Water Abundance XPRIZE.

Cilj ovog dvogodišnjeg natjecanja je pronalaženja najboljeg sustava generiranja atmosferske vode (engl. Atmospheric water generation, u daljnjem tekstu AWG) – proces kondenziranja vode iz zraka.

Water Abundance XPRIZE nagrađuje energetski učinkovite demonstracije inovativnih metoda.

Naime, natjecatelji su morali izdvojiti najmanje 2.000 litara vode dnevno iz atmosfere koristeći sto posto obnovljivu energiju, sa što manjim emisijama ugljika te po cijeni od najviše dva centa po litri dobivene vode.

 

Odlike nagrađene tehnologije

 

Nagrađena metoda Skysource/Skywater Alliancea – WEDEW (wood-to-energy deployed emergency water), ne samo da ima svoj vlastiti, sto posto obnovljivi izvor energije, nego je i potpuno čista što se tiče emisija ugljika – što ujedno znači da proizvodi dodatnu energiju koju može koristiti lokalna zajednica.

Također, WEDEW jedinice mogu raditi u bilo kakvim klimatskim uvjetima. Općenito, AWG sustav može se koristiti za pomoć područjima gdje je nedostatak vode ili njezina kvaliteta veliki problem.

„U atmosferi se nalazi više slatke vode nego li u svim rijekama na Zemlji, no do sada se nismo upuštali u iskorištavanje tog izvora dodatne opskrbe vodom“, rekli su iz Skysource/Skywater Alliance.

Njihov AWG proces započinje rasplinjavanjem biomase ili spaljivanjem biljne tvari, što spada u obnovljive izvore energije.

„Oponašanjem prirodnih načela, dvije tehnologije – rasplinjavanje biomase i generiranje vode iz zraka zajedno se odvijaju u jednom kontejneru, gdje projektirano simbiotsko djelovanje zemlje, vatre i zraka, u konačnici daje vodu“, objasnila je kompanija. Proces proizvodi energiju jednaku onoj vrućeg vlažnog zraka za generiranje vode. Drugi koristan nusprodukt je biočađa – drveni ugljen koji se može miješati sa zemljom te koristiti kao gnojivo. Ovo je stabilan, izdvojen oblik ugljika, koristan u poljoprivredi.

„Biomasa je prirodni dio ciklusa ugljika, globalnog procesa kojim ugljik kruži između atmosfere, oceana, tla i živih organizama“, navode iz Skysource/Skywater Alliance.

„Ljudska aktivnost izbacila je to kruženje van prirodne ravnoteže ispuštanjem prekomjernih količina antropogenog ugljika u zrak“, dodaju.

„Stvaranje otpada u šumarstvu i poljoprivredi te prirodne katastrofe doprinose količini stakleničkih plinova u atmosferi. Umjesto toga, otpadna biomasa dobra je obnovljiva alternativa gorivu za rasplinjavanje.“

 

Idejama nema kraja

 

Skysource/Skywater Alliance sa sjedištem u Kaliforniji osnovali su D. Hertz, koji vodi vlastiti Studio of Environmental Architecture, i fotografkinja Laura Hertz na temelju Skywater tehnologije koju je razvio Richard Groden.

Brojne skupine rade na sakupljanju pitke vode iz zraka.

Tako, primjerice, SunGlacierovi Desert Twinsi, koji rade na solarnu energiju, mogu prikupiti vodu u najtoplijim i najsušim sredinama, dok je Arturo Vittori svom generatoru atmosferske vode Warka dao poseban arhitektonski izraz.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce