NOVO SARAJEVO
Općina Novo Sarajevo osigurala 600.000 KM za programe podrške nezaposlenim i startupe
Manager.ba/klix.ba BiH 09 veljače, 2018

Općina Novo Sarajevo je u budžetu za 2018. godinu uspostavila novi program u cilju podrške aktivnoj politici zapošljavanja koji se sastoji od niza mjera koje imaju za cilj da pruže podršku nezaposlenim osobama.

Ovim programom obuhvaćene su osobe koje traže prvi put zaposlenje, demobilisani borci i osjetljive kategorije stanovništva, a posebna podrška predviđena je za poduzetnike koji prvi put započinju svoj biznis (startup biznis).

Za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od oko 600. 000 KM, a navedeni program se sastoji od: podrške radu Centra za razvoj karijere Novo Sarajevo, granta za aktivnu politiku zapošljavanja privatnim preduzećima i poduzetnicima, kreditno-garantnog fonda za pokretanje startup biznisa, granta za naknade u stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, zatim inkubatora poslovnih ideja za startup biznis, programa finansiranja samozapošljavanja po javnom pozivu, te subvencije za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju boračke populacije i drugih nezaposlenih osjetljivih kategorija stanovništva.

Općina Novo Sarajevo 2017. godine nastavila je saradnju sa BBI bankom za podsticaj u zapošljavanju i razvoj biznisa, a od početka programa ukupno je odobreno 931.470 KM kredita.

Povezani članci

1

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb