POZITIVAN PRIMJER
Općina Novi Grad izdvojila 40.000 KM za nabavku tableta osnovcima
Manager.ba/akta.ba BiH 16 travnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Općina je za ovu namjenu izdvojila 40.650,00 KM, a tableti će biti nabavljeni za đake svih 15 novogradskih osnovnih škola.

 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa suradnicima posjetio je jučer dvije novogradske osnovne škole, u povodu nabavke i uručenja tableta za lakše praćenje on-line nastave.

Općina je za ovu namjenu izdvojila 40.650,00 KM, a tableti će biti nabavljeni za đake svih 15 novogradskih osnovnih škola.

Naime, odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o obustavljanju nastave do daljnjeg zbog izvanredne situacije uzrokovane korona virusom, te o provođenju on-line nastave, jedan od osnovnih problema bilo je nepostojanje tehničkih uvjeta, obzirom da određen broj učenika nije posjedovao uređaje koji mogu podržati platformu on-line nastave.

"Naša služba za obrazovanje kulturu i sport predložila je odmah aktivnost nabavke tableta za naše osnovce. Problem sa nepostojanjem tehničkih uvjeta za pojedine učenike bio je istaknut naročito u porodicama s dvoje ili više djece. Škole će na korištenje tablete dodjeljivati prema svojim saznanjima za one koji imaju problem s praćenjem on-line nastave.  Nadamo se će se ova situacija što prije završiti i da ćemo djecu uskoro vidjeti u školskim klupama, tamo gdje oni najviše žele da budu”, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Direktor OŠ “Behaudin Selmanović” Jasmin Marevac izrazio je svoju zahvalnost kako za novac koji je izdvojen za nabavku tableta, tako i za sve druge aktivnosti koje Općina putem svojih službi provodi trenutno na terenu u borbi protiv korona virusa: “Ja ovu korona krizu nazivam izazov. Mi smo u situaciji da moramo pokazati maksimum društvene odgovornosti i mislim da dobro to radimo. Moram priznati da on-line nastavu kao škola nismo smatrali da smo spremni provoditi pogotovo na ovako duži vremenski period, nisam bio optimističan da ćemo se moći organizirati. Međutim nakon ovog perioda mogu sa zadovoljstvom reći da smo jako uspješno odgovorili ovom izazovu, a pomoć koju smo dobili od Općine bit će nam od velikog značaja”.

Direktor OŠ "Avdo Smailović" Asim Baždar naglasio je da će tableti olakšati realizaciju nastave, zahvalio se i mnogim roditeljima koji su dali donacije za učenike, te je pohvalio nastavno osoblje škole i učenike koji su brzo savladali početne teškoće koje su imali.

Poručio je i da školi nedostaju učenici i njihova graja, ali da svi zajedno moramo biti strpljivi jer zdravlje nema cijenu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti