SARAJEVO
Općina Centar uvodi BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 23 veljače, 2018

Općina Centar Sarajevo započela je aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikata koji dobivaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem i koji bi trebao privući nove strane investitore.

U okviru implementacije projekta „Business Friendly Certification in South East Europe“ evaluatori Goran Dodig i Josip Tomičić danas su održali uvodni sastanak s BFC timom Općine Centar.

Cilj posjete evaluacione komisije je utvrđivanje napretka Općine u prikupljanju dokumentacije, te savjetodavna pomoć. U okviru dvodnevne posjete s evaluatorima će se diskutirati o svim pojedinačnim podkriterijumima i zahtjevima koji se odnose na njihovu ispunjenost.

Evaluatori će savjetovati i ukazivati na pozitivne primjere iz regiona, te tako upućivati predstavnike lokalne samouprave ka rješenjima. Posjeta je ujedno i prilika da se po mogućnosti dođe do dokumentacije koja je u pripremnoj fazi nedostajala.

Nakon posjete Općini slijedi analiza i procjena ispunjenosti kriterijuma certifikacije. Sve prikupljene informacije se detaljno analiziraju i bilježe, a tim evaluatora vrši procjenu ispunjenja kriterijuma za certifikaciju.

Sekretar Općine Jasna Beba iskazala je spremnost ove lokalne zajednice da unaprijedi poslovno okruženje.

“Zadovoljni smo što smo pristupili ovom procesu i iskreno se nadamo da će on biti doveden do kraja. Na ovaj način želimo ostvariti značajne rezultate koji će u narednom periodu pomoći da unaprijedimo poslovno okruženje” – kazala je Beba.

Program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, a namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i potaknu razvoj lokalne ekonomije. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude budućim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj.

Ovaj program pruža općinama jasne smjernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi treba da ispune niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

BFC je garancija investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvijete za početak uspješnog poslovanja. BFC znak mogu koristiti općine koje ispune 75 posto kriterija za certificiranje. Obnova certifikata vrši se svake dvije godine.

Certifikat je priznanje za kvalitetu, ali i obaveza Općine u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja. BFC certifikat ima deset općina i gradova u FBiH, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim