100 najvećih u BiH i regionu
Održana manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“: Noć najboljih među najboljima
manager.ba BiH 26 rujna, 2022

Crvenim tepihom dvorane Katarina međugorskog etno sela Herceg sinoć su prošli svi oni koji u svijetu biznisa u Bosni i Hercegovini nešto znače. Povod je bila tradicionalna manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“ koja se svake godine održava u našoj zemlji.

 

Ovaj projekat, jedini koji vrednuje poslovne uspjehe i okuplja najbolje u našoj zemlji, već 35. godinu zaredom organiziraju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, bonitetna agencija LRC BIS i LRC Inkasso, članice LRC Group uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Izazovi sa kojima se suočavaju kompanije u uvjetima koje nam je donijela pandemija korona virusa iznjedrili su i u našoj zemlji lidere spremne da se suoče sa svim rizicima koje donosi plovidba nemirnim morima ekonomske nestabilnosti i svi oni okupili su se jučer na jednom mjestu.

Nećemo pretjerati ako kažemo da se sinoć u dvorani Katarina uspjeh gotovo mogao dotaknuti. Organizatori su biranim riječima pozdravili uvažene goste, naglasivši značaj vrednovanja i promoviranja uspjeha i na ovaj način. 

 

U kategoriji velikih kompanija prema ostvarenom prihodu u Bosni i Hercegovini neprikosnoveni lider i ove godine je Bingo d.o.o. Tuzla. Ovu poziciju je zaslužio ostvarivši 1.385.014.783 KM prihoda u prošloj godini.

Prema podacima koje je uradila bonitetna agencija LRC BIS za potrebe projekta “100 najvećih u BiH ”, prošla godina je bila godina oporavka bh. ekonomije, a posebno njene vanjskotrgovinske razmjene. Zvanični podaci pokazuju da je u 2021. godini zabilježen rast izvoza u odnosu na godinu ranije za čak 35 posto. A naš vodeći izvoznik je zenička kompanija Arcelormittal sa ukupnim izvozom sirovog željeza, čelika i ferolegura u vrijednosti 546.668.580 maraka.

 

Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a zauzeli su i prvo mjesto po dobiti koja je iznosila 199.135.067 KM.

Prvi u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenom prihodu je Interenergo d.o.o. Sarajevo, preduzeće za trgovinu električnom energijom sa prihodom od 151.403.457 maraka u 2021. godini. Prvi u istoj kategoriji, ali po ostvarenom izvozu je Frimeco d.o.o. Ilijaš, preduzeće za proizvodnju hemijskih proizvoda sa ostvarenih 51.403.212 maraka izvoza. Preduzeće za računalno programiranje Glasfaser Connect na prvom je mjestu u kategoriji srednjih preduzeća po ostvarenoj dobiti, koja u njihovom slučaju iznosi sjajnih 17.914.074 maraka.

 

Najveći prihod u kategoriji malih preduzeća ostvario je Agragold d.o.o. Brčko Distrikt; najveću dobit RŽR Ljubija; a CROA d.o.o. Vitez je na prvom mjestu po ostvarenom izvozu u 2021. godini. 

Vrijedno je napomenuti da je Ministarstvo privrede najrazvijenijeg kantona u Federaciji BiH, Kantona Sarajevo, prepoznalo značaj okupljanja najboljih među najboljima i podržalo manifestaciju kao strateški partner. 

Uvijek sa najboljima je i kompanija EuroExpress brza pošta, koja je ekskluzivni partner projekta već sedmu godinu zaredom. Oficijelno vozilo projekta je Porsche BH.

Tokom večeri uručena su priznanja i najboljima u preko 40 djelatnosti po ostvarenom prihodu.

I na samom kraju, kao vrhunac večeri, dodijeljeno je jedinstveno priznanje, Pečat 100 najvećih, kompaniji GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o.

Ovo priznanje dodjeljuje se samo jednoj kompaniji i to onoj koja je na svim poljima uvećala rezultate poslovanja, a istovremeno se iskazala na polju kojem bi trebale težiti sve kompanije i pojedinci – polju društvene odgovornosti.

Ova kompanija proizvodi dijelove visokosofisticirane opreme za proizvodnju za evropske proizvođače, na najmodernijim strojevima za obradu metala. Izvoz su povećali za 46, prihod za 44, a dobit za 31 posto u 2021. godini u odnosu na prethodnu.

Sjajne poslovne priče, impresivni brojevi, brojni projekti, kako oni u fazi realizacije, tako i oni u fazi planiranja, dokaz su da ova zemlja ima sposobne poslovne ljude koji mogu, uz podršku države i institucija, generirati njen istinski napredak dostojan najboljih, te da slogan jedne velike kompanije „Nebo je granica“ može biti naša realnost.

Na kraju dodjele, za sve sudionike manifestacije „100 najvećih“ priređena je svečana večera.

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti