PROJEKTI
Odobreno dodatnih 200.000 KM za izgradnju "Eko-kuće Smetovi"
manager.ba/akta.ba BiH 02 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Planirano je da nova Eko kuća na Smetovima, smještajnog kapaciteta 50 ležajeva, bude potpuno izgrađena od ekološko prihvatljivih materijala, s instaliranim solarnim pločama i vjetrenjačama…

 

Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na jučer održanoj 85. sjednici usvojila Odluku o odobravanju sredstva u iznosu od 200.000 KM Gradu Zenica za sufinanciranje projekta izgradnje "Eko-kuće Smetovi“ Zenica, piše zenit.ba.

Pored ovih sredstava, Vlada ZDK je na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i prošle godine izdvojila 100.000 KM iz Budžeta ZDK na ime namjene sufinanciranja oko 600 tisuća KM vrijednog projekta izgradnje Eko kuće na Smetovima.

"Smetovi su omiljeno izletište Zeničana i doista imaju potencijal da postanu adekvatna turistička destinacija, u zimskim mjesecima skijaški centar, a u ljetnim mjesecima mjesto gdje će porodice nalaziti hlad od užarenog asfalta i mir od gradske vreve. Zato je jedan od mojih prvih poteza koje sam učinio po preuzimanju dužnosti ministra bilo definiranje i potpisivanje Protokola s Gradom Zenica kojim se Kanton obavezao sufinancirati polovicu troškova izgradnje ove eko kuće na Smetovima, a što smo usvajanjem današnje Odluke uspješno i ispunili", kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Nakon izgradnje Eko kuća „Smetovi“ će biti predana na upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice, a moći će je koristiti i ostali građani Zenice.

Postojeći Dom izviđača-Radio amatera na Smetovima trenutno ima kapacitet 18 ležaja te nije dovoljan za potrebe u zimskom periodu, a ni u periodu proljetnog raspusta i organizacije višednevnih škola u prirodi.

Planirano je da nova Eko kuća na Smetovima, smještajnog kapaciteta 50 ležajeva, bude potpuno izgrađena od ekološko prihvatljivih materijala, s instaliranim solarnim pločama i vjetrenjačama…

To će biti i edukativno-pokazni školski centar, a planirana je i izgradnja botaničkog vrta s biljkama karakterističnim za naše podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice…

U planu je i gradnja baby ski-lifta dužine 200 metara.

Predviđeno je i da se u sklopu objekta postavi mini meteorološka stanica za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometri i stanica za mjerenje aerozagađenja, prilagođena uzrastu djece do 16 godina.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce