NOVAC
Odlučeno koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 29 srpnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Očekuje da će s uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontroliralo bit će uspostavljeni određeni mehanizmi.

 

Na svim kovanicama hrvatskog eura podloga će biti “šahovnica”, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentirajući utjecaj koji će uvođenja eura imati na cijene i plaće, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja eura “standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cijene”.

Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj – dodao je on.

Prosječna plaća će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspjeha ekonomija, a da bi se dala ocjena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja eura.

Očekuje da će s uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontroliralo bit će uspostavljeni određeni mehanizmi.

– Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima šest mjeseci pre uvođenja i nakon uvođenja eura… što će pomoći ljudima da vide transparentno cijene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 netko ne iskoristi taj trenutak da promijeni cijene – rekao je Vujčić.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce