NOVOSTI
Od danas pri javnim nabavkama prednost imaju domaće firme
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobivanju poslova u postupcima javnih nabavki i potiče domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava spašavanje i održavanje privrede u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz press ureda Vlade FBiH.

 

Od danas, pa do 1. lipnja/juna 2021. godine, primjenjuje se Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postotku od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. svibnja/maja ove godine.

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobivanju poslova u postupcima javnih nabavki i, kako je to premijer Novalić naglasio, potiče domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava spašavanje i održavanje privrede u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz press ureda Vlade FBiH.

Njome se, također, ublažavaju neželjene posljedice za domaću privredu i motiviraju domaći ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašten status.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo je obavezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki u narednih godinu.

Ovu značajnu mjeru za domaću privredu prethodno su usuglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabavke BiH ranije imala stav da „nema osnova za postupanje po podnesenoj inicijativi“, saopćeno je iz Ureda premijera FBiH.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb