PROJEKTI
Od danas miljun i pol eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 28 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Bespovratna sredstva u vrijednosti 1,5 milijuna eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, istaknuto je danas prilikom predstavljanja javnog poziva u EU Info centru u Sarajevu.

 

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini od danas imaju priliku da direktno apliciraju za bespovratna sredstva u okviru drugog javnog poziva za dostavljanje prijedloga u oblasti izvozno orijentiranih sektora, a u sklopu projekta Europske unije EU4Business.

Bespovratna sredstva u vrijednosti 1,5 milijuna eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, istaknuto je danas prilikom predstavljanja javnog poziva u EU Info centru u Sarajevu.

Šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH Gilles Rebattet je kazao da će mikro, mala i srednja pouzeća u BiH moći poboljšati svoju konkurentnost zahvaljujući podršci koju pruža EU4Business.

"Zajedno sa ranije pokrenutim pozivom za izvozno orijentirana partnerstva, ukupna bespovratna sredstva Europske unije za jačanje bh. poduzeća iznose oko 4,5 milijuna eura iz EU4Business projekta", naveo je Rebattet.

Dodao je kako očekuju da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta i zahvaljujući korištenju poslovnih inovacija povećati izvoz za više od 15 posto.

Projektni menadžer EU4Business projekta (GIZ) Nils Wetzel je kazao da se projektne ideje koje će se podržati u okviru ovog poziva odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju ili drvopreradu.  

Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kako je dodao, također se mogu prijaviti na ovaj poziv ako implementiraju projekte u ciljanim sektorima.

Na poziv mogu aplicirati svi pravni subjekti iz BiH koji pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 100.000 eura po projektu, a potreban vlastiti doprinos podnositelja zahtjeva je najmanje 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta.

Trajanje predloženih projekata može biti od četiri do 12 mjeseci.

Javni poziv je otvoren od 28. studenog/novembra ove godine do 3. veljače/februara 2020. godine

U sklopu projekta EU4Business ukupno deset milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura).

Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018.  do ožujka/marta 2022. godine.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo