SARAJEVO - BIHAĆ
Od 2. jula talgo voz iz Sarajeva vozi na novu destinaciju
Manager.ba/6yka.com BiH 21 lipnja, 2018

Željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Bihać bit će zvanično pokrenut 2. jula 2018. godine. Nakon što je u proces elektrifikacije 47 kilometara Unske pruge, od Bihaća do Blatne, uloženo više od 2,5 miliona maraka prvi talgo voz iz Sarajeva stići će na željezničku stanicu u Bihaću u 17:30 minuta, nakon čega će svakodnevno saobraćati na ovoj relaciji. Saopćio je ovo direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić na sastanku održanom u Bihaću sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je rečeno da će i cijene vozne karte biti niže sa planiranim popustima za studente, penzionere, djecu, novinare… Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić istaknuo je da je zadovoljan činjenicom da je projekat uvezivanja prostora Krajine u jedinstvenu željezničku mrežu priveden kraju. O potrebi za stavljanje u funkciju Unske pruge ukazao je u aprilu prošle godine na sastanku u Upravi Željeznica F BiH kojem je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić. Pitanje osposobljavanja pruge istakli su tada među infrastrukturne prioritete, kad su i dobili obećanje direktora Džafića da će za aktivnost na elektrifikaciji pruge na ovom području, JP Željeznice F BiH planirati investiciju od 2,5 miliona maraka.

Podršku projektu dala je i Vlada Federacije i zakonodavna vlast F BiH. Okončanjem ovog projekta stvoreni su uslovi za uvođenje putničke linije Sarajevo – Bihać talgo vozom koji je dosad dolazio do Banje Luke, saopćeno je iz Vlade USK.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce