SARAJEVO - BIHAĆ
Od 2. jula talgo voz iz Sarajeva vozi na novu destinaciju
Manager.ba/6yka.com BiH 21 lipnja, 2018

Željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Bihać bit će zvanično pokrenut 2. jula 2018. godine. Nakon što je u proces elektrifikacije 47 kilometara Unske pruge, od Bihaća do Blatne, uloženo više od 2,5 miliona maraka prvi talgo voz iz Sarajeva stići će na željezničku stanicu u Bihaću u 17:30 minuta, nakon čega će svakodnevno saobraćati na ovoj relaciji. Saopćio je ovo direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić na sastanku održanom u Bihaću sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je rečeno da će i cijene vozne karte biti niže sa planiranim popustima za studente, penzionere, djecu, novinare… Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić istaknuo je da je zadovoljan činjenicom da je projekat uvezivanja prostora Krajine u jedinstvenu željezničku mrežu priveden kraju. O potrebi za stavljanje u funkciju Unske pruge ukazao je u aprilu prošle godine na sastanku u Upravi Željeznica F BiH kojem je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić. Pitanje osposobljavanja pruge istakli su tada među infrastrukturne prioritete, kad su i dobili obećanje direktora Džafića da će za aktivnost na elektrifikaciji pruge na ovom području, JP Željeznice F BiH planirati investiciju od 2,5 miliona maraka.

Podršku projektu dala je i Vlada Federacije i zakonodavna vlast F BiH. Okončanjem ovog projekta stvoreni su uslovi za uvođenje putničke linije Sarajevo – Bihać talgo vozom koji je dosad dolazio do Banje Luke, saopćeno je iz Vlade USK.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo