POZITIVAN PRIMJER
Obitelj iz Posavine izvezla 60.000 pletenih košara u EU
manager.ba/akta.ba BiH 27 studenog, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Ovih dana otpremili su tri velika šlepera košara za Njemačku, s barem po 300 košara koje su izradili Josići. Ove godine izvezli su između 50.000 i 60.000 raznih primjeraka.

 

Odvažiti se i baviti košaračkim zanatom koje moderno vrijeme neumoljivo potiskuje, više je od običnog posla. To je ljubav prema starom zanatu s tradicijom dugom više od stoljeća u Bosanskoj Posavini.

Brojne su obitelji oraško-domaljevačkog, pa i šireg posavskog prostora, izrađivale predmete od vrbova pruća i od toga živjele. Umjesto unikatnih i zdravih za život košaračkih proizvoda danas, nažalost, tržište više traži plastiku, a košarači imaju sve manje posla.

Tek malobrojni se upuštaju u tu avanturu. Uz sve prepreke i izazove modernog doba, ipak ima i onih koji su počeli ostvarivati svoj poduzetnički san. Marijan i Katica Josić iz Domaljevca nastavljaju obiteljsku tradiciju košaraštva dugu 50 godina. Obiteljski biznis pokušavaju održati i u ovim teškim vremenima i ne ići iz rodnog kraja jer tu se, kažu za Večernji list, jedino osjećaju najbolje, ma kako teško bilo kao u poplavi 2014.

''Tada je bilo najgore pa kad nismo tada otišli, nećemo ni u koroni'', kažu.

Zaokružili su ciklus od proizvodnje sirovine jer imaju plantaže, preradu, kooperante na terenu. Već na samom ulazu u dom Josićevih podsjetnik na stara vremena kad se sve vrtjelo oko košara.

''Kad supruga i ja sjednemo, izradimo barem 15-ak košara, što je dnevnica od oko 50 KM. To nije malo ako radimo od doma. Sve proizvode plasiramo u Njemačku za velikog kupca koji opskrbljuje cijelu Europu, a pregovaramo i za američko tržište'', kaže Marijan.

Ovih dana otpremili su tri velika šlepera košara za Njemačku, s barem po 300 košara koje su izradili Josići. Ove godine izvezli su između 50.000 i 60.000 raznih primjeraka.

''Nismo toliko osjetili probleme poslovanja jer kako su izvozni putovi prema Kini išli slabije tako je više uzimana naša roba. Ipak, posljedice korone neminovne su za sve oblasti pa nam je poslovni partner iz Njemačke za iduću godinu nagovijestio smanjenje otkupa, no opstat ćemo. Ipak, sve je manje majstora pa bi baš zato s federalne razine morali više poticati ovakve zanate bazirane na ručnom radu'', zaključuje Marijan Josić, vlasnik tvrtke Duo Domaljevac. 

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti