PRVI BH OUTLET
Nude 200 proizvoda, što ne prodaju – poklone
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 18 lipnja, 2018

U sarajevskoj zgradi, popularno zvanoj “Papagajka”, prije dva mjeseca otvoren je prvi bh. outlet hrane Yumm Food. Interes su iskazali mnogi građani jer se radi o proizvodima čije cijene su prihvatljive svima.

Za one skeptične, ne radi se o pokvarenim proizvodima. Koncept je identičan onom na Zapadu – u outletu hrane nalaze se proizvodi sniženi do 50 posto, koji su u roku trajanja, ali oštećene ambalaže ili su bili višak u skladištu.

U ovoj prodavnici mogu se naći brendirani proizvodi oštećene ambalaže, koji su do 50 posto jeftiniji nego na policama ostalih trgovina, piše Večernji list BiH.

Po uzoru na Zapad

Do ideje o otvaranju prve ovakve radnje došao je mladi bračni par, Axel i Nikolina Alić.

– Supruga dvoje maloljetne djece i ja spremali smo se za odlazak u Australiju. Gledali smo kolike su tamo cijene hrane, zanimala nas je razlika u odnosu na BiH. I onda smo vidjeli da u Melbournu i Sydneju postoje food outleti. Tako smo i odlučili da po uzoru na Australiju otvorimo takvu radnju u BiH. Kasnije smo vidjeli da isto to postoji u Americi više od 100 godina, u Australiji više od 60 godina, a u Njemačkoj oko 50 – kazao je Axel za Radio Slobodna Europa i dodao da takve radnje postoje i u Velikoj Britaniji, Francuskoj te u ostalim razvijenim zemljama.

Razlog je taj da bi se pokušala smanjiti količina bačene hrane. U food outletima nalazi se samo hrana kojoj je oštećena ambalaža, skladišni višak i hrana kraćega roka trajanja. Riječ je, na primjer, o proizvodima koji su pakovani u kutije i ako je ista udarena, ošećen joj je kraj ili je prignječena, to ne utječe na kvalitetu proizvoda u pakiranju, a cijene su znatno niže.

Primjerice, konzerve, njihov rok trajanja je godinu, dvije pa čak i pet. Ako je ambalaža oštećena to neće nitko stavljati u trgovine i takva se roba prodaje u outletu i to u pola cijene. Roba se deklarira da je oštećena ambalaža i kao takva se prodaje.

Hranu i poklanjaju

Trenutno surađuju s 20-ak kompanija i sve funkcionira na principu da vlasnici kontaktiraju firme i traže da im oni ponude artikle koji su skladišni višak, oštećene ambalaže ili nešto kraćeg roka trajanja.

Asortiman se stalno mijenja, nikada nije isti, ovisi od razdoblja. Nekada je to pavlaka jogurt, maslac, sokovi, mlijeko, dehidrirani proizvodi, juhe, a najviše je slatkiša.

– Nudimo oko 200 artikala, a na početku smo imali samo sokove i grickalice. Znači, krenuli smo s dva, a sad ih je oko 200 – ističe Axel.

– Budući da nam ne nude svi dobavljači povrat robe, ako se dogodi da se nekom proizvodu jako približi istek roka trajanja, poklanjamo ga, a ako ga ne uspijemo ni pokloniti imamo nekoliko porodica koje su socijalno ugrožene i za takve spremimo manje poklon pakete – kazala je Nikolina.

Povoljno za penzionere

– Ovdje je znatno jeftinije, a i roba nije baš pri kraju, ima još dosta dugog roka trajanja, prema tome, dobro je. Koliko god novca ostane u džepu, dobro je. Ovo je za penzionere super stvar. Ima datum na svakom proizvodu, sve je u roku tako da je za njih ovo super. I penzioneri moraju živjeti – kazao je jedan stariji gospodin koji je došao u kupovinu. I drugi se slažu s njim.

– Ovo nam je dobro došlo da na jednom mjestu nađemo proizvode po akcijskim cijenama, koje bismo vrlo teško našli po ostalim shopping centrima. Jednostavno, ovo odgovara našem džepu – ističe.

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti