ANALITIČARI SLOŽNI
Novi zmaj - gospodarstvo jedne zemlje porast će 125% za 10 godina
Manager Svijet 25 veljače, 2024

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućem desetljeću prema tvrtki Henley & Partners. 

Prema analitičaru tvrtke New World Wealth, Vijetnamu se predviđa 125-postotni rast bogatstva u idućih 10 godina što je prema analizi tvrtke, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milijunaša u bilo kojoj svjetskoj državi.


Iskoristili napetosti Kine i SAD

Prema analitičaru, razlog za to je što je "Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija". Sporije od rasta Vijetnama rast će Indija koja će do 2027. postati treće najveće svjetsko gospodarstvo i njoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19 400 milijunaša i 58 multimilijunaša i za razliku od ostalih azijsko-tihooceanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim tvrtkama dodatni poticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

Svjetski poznata tvrtka McKinsey navodi kako su strateški položaj te činjenica kako dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cijena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili "poslovno najprimamljivijim odredištem".

 

Vijetnamski BDP po glavi stanovnika prije 10 godina bio oko 2.190 dolara, a danas, prema podacima Svjetske banke, 4.100 dolara.

Vijetnam se također okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne su multinacionalne tvrtke počele diverzificirati proizvodnju u Vijetnam nastojeći smanjiti ovisnost o Kini što je potaknulo snažan priljev inozemnih stranih ulaganja (u 2023. inozemna strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32%).

Strana ulaganja su dugoročna i jamče bolje poslove i pristojnije plaće koje će milijunima Vijetnamaca omogućiti porast kakvoće življenja.


Rizični čimbenici

Međutim, postoji nekoliko čimbenika koji bi mogli usporiti gospodarski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtjevnim i složenim radnim mjestima.

Dugotrajnija svjetska recesija bi također mogla utjecati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo utjecati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrijednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže je kako bi se trebalo mnogo negativnih čimbenika poklopiti kako bi se usporio trenutačni gospodarski rast Vijetnama.


Poslovni dnevnik | Manager.ba

 

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!