MILIJARDERI
Nova Muskova tvornica baterija u Njemačkoj bit će najveća na svijetu
manager.ba/abcportal.info Svijet 26 studenog, 2020
Izvor fotografije:
abcportal.info

Nova Muskova tvornica baterija u Njemačkoj bit će "s priličnom sigurnošću" najveća na svijetu.

 

Nova Teslina tvornica, koja se gradi na periferiji Berlina, bit će najvjerojatnije najveća tvornica za proizvodnju baterija na svijetu, najavio je izvršni direktor Tesle Elon Musk. Kompanija planira u tvornici proizvoditi oko 500.000 automobila godišnje.

Musk je govorio na internetskoj video konferenciji o baterijama koju je pripremilo njemačko Ministarstvo ekonomije u sklopu njemačkog predsjedavanja EU. Kako je objasnio, proizvodnja ćelija baterija u novoj tvornici u Njemačkoj, gdje će uglavnom proizvoditi modele 3 i modele y, započet će s kapacitetom od oko 100 gigavat-sati godišnje, a zatim će se ubrzati do 250 gigavat-sati godišnje.

Kad to postignu, Musk "s priličnom sigurnošću" tvrdi da će to biti najveća tvornica ćelija na svijetu.

Tvornica nedaleko od Grüneheidea bit će prva Teslina tvornica koja proizvodi baterije i automobile. Kompanija proizvodi baterije u Nevadi u SAD-u, a automobile sklapa u Fremontu i Kaliforniji.

Govoreći na konferenciji, Musk je najavio i nove, kompaktnije modele dužeg dometa, koji će biti posebno ciljani na europsko tržište. Nije predvidio kada bi novi modeli mogli izaći na tržište.

U rujnu je Musk najavio da će se razvoj u sljedeće tri godine fokusirati na znatno jeftinije baterije i električne automobile za 25.000 eura.

Tagovi:
Povezani članci

1

2