NOBEL CORPORATION
NOBEL za Nobelovce: Park Nobelovaca u novom svjetlu
manager.ba BiH 07 rujna, 2021
Izvor fotografije:
Nobel Corporation - privatna zbirka

Mostarski Nobel Corporation je prvog dana rujna obilježio 22. rođendan. Ovaj put na poseban način. Nobel je odlučio svome gradu pokloniti restauraciju spomenika dvojici BiH dobitnika Nobelove nagrade.


Nobelov novi program s kojim nastupa na tržištu zove se ACS TORNADO. Radi se o patentiranoj njemačkoj tehnologiji koja je po prvi puta javno predstavljena u regiji. U Parku Nobelovaca u Mostaru, Nobel tim je primijenio revolucionarnu metodu čišćenja bez vode, kemijskih sredstava, suhog leda i visokog tlaka. 

ACS TORNADO ima 100% ekološki učinak, na bilo koji način ne oštećuje površinu i strukturu kamena a istovremeno uklanja i najtvrdokornije nečistoće. Prilikom rada nije bila potrebna zaštitna oprema za operatere, kao ni zaštita objekta od neželjenih posljedica za prolaznike i vozila, doslovce je potpuno bezopasna za korištenje. Upravo zbog ovih karakteristika ACS tehnologije, putem Javnog poziva pozvani su svi građani Mostara da sudjeluju u postupku restauracije kao volonteri. 

Kroz tri dana veliki broj građana, poduzetnika, sportaša, političara, djelatnika Gradske uprave, doktora, članova Biciklističkog kluba Mostar, trkača iz udruge Sanus Motus i mnogih drugih su se odazvali na Javni poziv i dali svoj doprinos obnovi Parka Nobelovaca u Mostaru. Svi posjetitelji su mogli isprobati rad s ACS TORNADO-m, volontirati i dati doprinos za svoj grad. Stručnjaci za kamen, arhitekti, klesari, trgovci kamenom su se uvjerili da je riječ o vrhunski učinkovitoj tehnologiji, koja je uz to ekološka, bezopasna i može se koristiti i u zatvorenom prostoru, čak i u jako skučenim prostorima kao što je lift. Osim nečistoća s kamena, ACS TORNADO uklanja nečistoće i sa skoro svih drugih površina, metala, drveta, keramike, fasada, kulira, bazena, brodova, solarnih panela. Spisak je beskonačan. Samim procesom čišćenja mogu upravljati doslovce svi, bez prethodne obuke. Osim uklanjanja nečistoće, TORNADO može gravirati bilo kakve motive na opet, bilo koju površinu.

 

 

 

Među prvim volonterima stigao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić s brojnom pratnjom iz Gradske uprave. Osobno je isprobao tehnologiju ACS TORNADO, a nakon skidanja grafita i rada s uređajem na spomeniku, bio je oduševljen lakoćom rukovanja i učinkovitošću ove tehnologije. Gospodin Kordić je službeno postao prvi gradonačelnik u regiji koji je u svakodnevnoj poslovnoj odjeći restaurirao dio vrijednog kamenog spomenika. 

 


Restauracija Parka Nobelovaca je imala i humanitarni karakter. Cijelo vrijeme restauracije bila je postavljena kutija za dobrovoljne priloge za dječaka Andija Milasa, čija je teška zdravstvena i životna situacija poznata mnogim građanima Mostara.

Ovaj projekt je prijavljen na Eko izazov „Učinimo svoju zemlju ljepšom“, koji je financiran od strane Vlade SAD-a. U slučaju da osvoji bilo kakvu nagradu, Nobel Corporation će istu u potpunosti donirati za Andija Milasa. 

Cijelo vrijeme dva gospodina su nijemo gledala što se dešava oko njih. Kada bi mogli progovoriti, sigurno bi iskazali svoje oduševljenje novim izgledom svoga doma. Njihova imena su Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

Dobitnici Nobelove nagrade za književnost i kemiju su ponovo nagrađeni. Ovaj put od mostarskog Nobela, koji je uz  pomoć građana svome gradu i našim Nobelovcima poklonio vrijedan poklon, restaurirani spomenik u centru grada. Nobel se zahvaljuje svim posjetiteljima, volonterima, restoranu Pablos, RDV-u, bljesak.info i hercegovina.info kao i svojim djelatnicima koji su sudjelovali u ovom projektu. 

 

Kako je tekla restauracija pogledajte ovdje:
 

 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce