EURO I EKONOMIJA
Njemačkoj od nogometnog spektakla dvije milijarde eura
Manager Svijet 23 lipnja, 2024

Euro 2024 Njemačkoj će donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će prihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24. 

 

“Očekuje se kako će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3%, sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti”, ističe se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

 

EURO I EKONOMIJA
Za neke poslovne niše nogometna euforija je vrijeme izvanredne “berbe”

Nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantni rast. Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 milijuna eura, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 milijuna eura, (…) 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi su dosegnuli 1,35 milijardi eura, na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021., unatoč izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura. 


Poslovni dnevnik | Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu